fredag 25 mars 2011

Flykten från Berganien

"Flykten från Berganien" av Eva Ibbotsson

Det var ett tag sen jag läste denna bok men såg den i boksnurran på biblioteket nu på morgonen och tänkte att jag skulle skriva om den.

Framsidan är ju så fin med dessa trollsländor jag har en förkärlek till. Så bara det fick mig att vilja läsa boken :)

Den utspelar sig precis före andra världskriget. Tally bor med sin pappa och två fastrar i London. Hon skickas till en internatskola ute i landet när det börjar bli mer oroligt i London. Hon vill inte alls dit och fastrarna blir förtvivlade. Men pappa ger sig inte. Det är en bra skola som hon får ett stipendium till och han vill att hon ska vara säker.

Ju mer Tally får höra om hur det är att gå internatskola desto mindre vill hon dit. Men som tur är verkar denna skola inte riktigt vara som dom andra hon hört om. Inga skoluniformer ens. Istället ligger skolan på en vacker plats och man har inte strikta regler. Istället så försöker lärarna uppmuntra dem att tänka och förändra.

Tally och Julia ser en film om det lilla landet Berganien. I det landet vägrar kungen låta Hitlers trupper marschera genom landet. Tally känner att hon måste göra något! Tillsammans med en lärare ordnar Tally så att dom får åka till Berganien på en folkdansfestival. Väl där så händer det oväntade saker och prinsen Karil måste räddas. Ska dom lyckas?

En härlig historia med äventyr, om vänskap och att man tillsammans kan förändra. Bara man vill och hjälps åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar