torsdag 31 mars 2011

Truls och pottan / Sara och toaletten

"Truls på pottan" och "Sara på toaletten" av Pauline Oud

En pott- och en toaträningsbok. Bilderna gestaltar vardagen och sprakar av färg. Fin bok att bläddra i. Böckerna är väldigt lika. Känns nästan som att hon bara bytt ut namnet och tjejigt mot killigt. Men likväl fina böcker.

Truls ska lära sig att gå på pottan. Och Sara på toaletten. Dom får kalsonger och trosor. Det kittlar i magen och helt plötsligt ligger det en pöl på golvet. Hinner dom nästa gång?



Tur i oturen King-Kong!

"Tur i oturen King-Kong!" av Kristen Boie

På väg hem från söndagsfikat hos farmor går bilen sönder. Ve och fasa. Dom har ju inte råd att köpa någon ny. Kanske ska mamma ha tur och vinna på sina frågetävlingar som hon alltid skickar in. Hittils har det ju bara varit slöa knivar och en konstig plastfisk att hänga på väggen.

King-Kong är Sebastians hamster. Sebastian är inte alltid så duktig på att städa upp i King-Kongs bur och då blir pappa lite sur. Han försöker vara duktig och ska städa ordentligt. Medan King-Kong får springa fri och Sebastian städar kommer Micke och hämtar honom till fotbollsträningen som han näsan glömt bort. Och King-Kong får fortsätta springa fri. Vad ska nu ställa till med? Mer än Sebastian anar...

Rolf på jakt

"Rolf på jakt" av Rune Fleischer

Har läst en till Rolk bok som vi fått in till biblioteket. Finns inte mycket att skriva om böckerna då de är så korta med sin lilla text. Men precis som
Rolf klipper håret är denna en bra lättläst bok för barn som vuxna.

I denna är Rolf ute och jagar. Men Olle skriker "Stopp! här får du inte jaga." Men det är inte riktigt som Olle tror. En rolig knorr på slutet.

onsdag 30 mars 2011

Hemligheten

"Hemligheten" av Philippe Grimbert

Fick ta en paus från "Ät mig" och ta denna bok emellan istället då det är någon som reserverat den. Läste ut den idag till middagen. Ja när jag äter själv äter jag med en bok i andra handen så gott det går.

Varför tycker jag så bra om franska böcker och författare? Hittils kan jag inte komma på någon som jag inte riktigt gillat.

Philippe växer upp under efterkrigstiden. Andra världskriget har varit och familjen bor i Paris. Hans föräldrar är starka och hängivna idrottare. Men Philippe har en sjuklig kropp och tror inte att han är allt vad hans föräldrar önskat sig. Han skapar en storebror som han brottas med på kvällarna, som är starkare än han. Som är allt vad hans föräldrar ville ha. Men han kunde aldrig tro den hemlighet som skulle komma fram i och med denna låtsasbror. En hemlighet som utspelar sig under Förintelsen.

"Hemligheten" är en bok som har självbiografisk grund. Det är inte alltid lätt att läsa dessa böcker tycker jag. Är det en utsagd biografi så antar man ju att det mesta är sant. Men som här är det ju en roman med vissa inslag av självbiografi. Man undrar ju vad som är sant och vad inte. Tycker det är lättare när det är tydligt om den är fiktiv eller ej. Sen tror jag ju egentligen att alla böcker har vissa inslag och inspiration från verkliga situationer och människor. Nånstans måste man ju få sin inspiration ifrån.

Det är svårt att skriva om handlingen i denna bok utan att avslöja för mycket. Boken heter ju "Hemligheten" så då kan man ju inte avslöja den. Men det är en bra bok. En bok som känns äkta. En sorglig bok. En upprörande bok. En berörande bok. En läsvärd bok.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

"Ensamma hjärtan och hemlösa hundar" av Lucy Dillon

En bok som innefattar mycket. Vänskap. Kärlek. Humor. Hundar. Identitetskriser. Ja det mesta i livet.

Rachel har precis förlorat sitt jobb. Hennes älskare och stora kärlek har gjort slut och i och med det har hon också förlorat sin (hans) våning i London. Egentligen var väl det lika bra. Dom har varit tillsammans i tio år. Ett hemligt förhållande då han egentligen är gift. Men hon älskar honom. När han gör slut blir hon helt förtvivlad och undrar vad hon gjort med sitt liv.

I samma veva som hon förlorar, som det känns, hela sitt liv får hon veta att hon ärvt alla sin mosters tillgångar. Ett stort hus, på landet...men inte bara det utan också en hel massa hundar.

Dot, mostern, drev ett hundstall. Ett hem för övergivna hundar som lämnats på gatan. Hon gav dessa hundar ett tillfälligt hem och försökte sedan hitta ett nytt hem åt dem. Hon hade ett sjätte sinne för att para ihop hundar med nya ägare. Som visade sig vara klockrent varje gång.

Det är mycket med det juridiska att ärva så stora tillgångar. Arvsskatt måste betalas och Rachel måste bestämma om hon vill sälja eller inte. Under tiden som hon går igenom arvegodset bosätter hon sig i sitt nya hus. Det är lika bra. Hon har ju ändå inget att återvända till i London.

Allt eftersom tiden går finner hon sig till rätta ute på landet. Hon engagerar sig i arbetet med hundarna och Megan, som jobbar där, undrar om inte också Rachel har ett sjätte sinne för att para ihop hund med ägare. Hon träffar nya människor som blir vänner. Megan. Natalie och Johnny. Zoe med sina två pojka. Bill, läkaren och inte minst George, veterinären. Och alla hundarna sen. Var och en med sin egen karaktär. Band knyts mellan människor men också mellan människor och djur.

En helt fantastisk bok! Kanske inte skriven på ett djupt sätt. Kankse inga djupa ämnen som sätter spår. Men ändock. En underbar feel-good roman. Jag vill inte att den ska ta slut samtidigt som jag inte vill att resan ska ta slut för då måste jag ta en paus. Jag fastnar i hennes värld. Jag vill vara på hundstallet och rasta hundarna på lördagarna. Boken stillade verkligen inte min längtan att skaffa hund igen. Snarare förstärkte.

Och Katarina Ewerlöf sen. Hennes engagemang när hon läser boken förstärkte hela upplevelsen.

måndag 28 mars 2011

Att läsa eller att lyssna

Eftersom jag har lång körväg till och från jobbet varje dag så lyssnar jag på ljudböcker. Det hade varit outhärdligt nästan annars. Att "förlora" så mycket tid på ingenting. Men nu har jag ju den lyxen att jag får två timmars lästid varje dag. Minst. För ofta läser jag på kvällen hemma också.

Men det här med att lyssna. Har varit lite motsträvig till det. Jag vill som kunna bläddra i boken, känna bladen mellan fingrarna, tyngden av boken, försvinna en stund. Tycker det är lite svårare med en ljudbok. Det kan lätt bli så att man tänker på annat, råkar somna och inser att skivan är slut utan att veta vad det var man just lyssnade på. Men i bilen kan man ju inte somna. Eller åtminstone SKA man inte det. Så då passar det ju bra.

Ska dock försöka mig på att lyssna hemma också. Iaf när jag pysslar. Då får man ju läsa och pyssla samtidigt och känner inte att man borde läsa mera o allt annat mindre. Men att sluta läsa o bara lyssna. Kommer nog aldrig hända. Det är en speciell känsla. Och sen vissa böcker dom vill man helt enkelt läsa. Just för att man vill ha den speciella känslan och inte missa någonting!!

Jag tyckte om Sara Kadefors. Hon läser sina egna böcker. P.O. Enquist var inte kul att lyssna till. Sååå låångsaamt han pratade.

Men Katarina Ewerlöf!! Jag vill att hon ska läsa alla böcker jag vill lyssna till!! Helt fantastisk. Hon lever sig in i varje karaktär. Ger dem en röst och när dom snyftar, ja då gör hon det. Fantastiskt. Fantastiskt. Fantastiskt.

Man kanske kan både läsa och lyssna.
Måste det vara antingen eller?

fredag 25 mars 2011

Flykten från Berganien

"Flykten från Berganien" av Eva Ibbotsson

Det var ett tag sen jag läste denna bok men såg den i boksnurran på biblioteket nu på morgonen och tänkte att jag skulle skriva om den.

Framsidan är ju så fin med dessa trollsländor jag har en förkärlek till. Så bara det fick mig att vilja läsa boken :)

Den utspelar sig precis före andra världskriget. Tally bor med sin pappa och två fastrar i London. Hon skickas till en internatskola ute i landet när det börjar bli mer oroligt i London. Hon vill inte alls dit och fastrarna blir förtvivlade. Men pappa ger sig inte. Det är en bra skola som hon får ett stipendium till och han vill att hon ska vara säker.

Ju mer Tally får höra om hur det är att gå internatskola desto mindre vill hon dit. Men som tur är verkar denna skola inte riktigt vara som dom andra hon hört om. Inga skoluniformer ens. Istället ligger skolan på en vacker plats och man har inte strikta regler. Istället så försöker lärarna uppmuntra dem att tänka och förändra.

Tally och Julia ser en film om det lilla landet Berganien. I det landet vägrar kungen låta Hitlers trupper marschera genom landet. Tally känner att hon måste göra något! Tillsammans med en lärare ordnar Tally så att dom får åka till Berganien på en folkdansfestival. Väl där så händer det oväntade saker och prinsen Karil måste räddas. Ska dom lyckas?

En härlig historia med äventyr, om vänskap och att man tillsammans kan förändra. Bara man vill och hjälps åt.

onsdag 23 mars 2011

Rotbarnet

"Rotbarnet" av Kitty Crowther

Denna bilderbok är helt fantastisk. Kitty Crowther vann ALMA-priset 2010 (Litteraturpriset till Atrid Lindgrens minne).

En ovanlig historia om ett barn som är ett rotbarn. Leslie beger sig till skogen som inte finns på någon karta och där får hon upptäcka att älvor finns på riktigt. Men hon träffar också rotbarnet som väntar på sina föräldrar. Leslie tar honom med sig hem...ett litet tag i alla fall.

Jag vill ha alla hennes böcker o ställa upp hemma bara för att dom är sååå vackra.


Snurran på dagis

"Snurran på dagis" av Eva Bergström

Bilderböckerna om Snurran är härliga. Precis som om de vore om människor fast det är ju faktiskt om katter. Dom är med om precis samma saker som vi.

I den här boken är Snurran på dagis. Hans bäste vän är Saltis. Fast idag är dom inte alls vänner utan ovänner. Dagen är inte som den brukar va. Dom andra kompisarna tycker inte det är roligt att vara på dagis när Snurran och Saltis bara bråkar.


Rolf klipper håret

"Rolf klipper håret" av Rune Fleischer

Ännu en lättläst bok för dom yngre. Korta meningar och tydliga bilder. Trots liten text så förs historien framåt. Det är inte bara ord utan även en berättelse.

En bok som nog även skulle passa för vuxna som lär sig svenska. Då det inte är alltför barnsligt innehåll.

Fler böcker om Rolf finns också.


måndag 21 mars 2011

Fest i borgen

Som bibliotekarie är det ett plus att hålla sig ajour och läsa in sig på nya böcker som kommer in till biblioteket. Allt för att kunna tipsa om böcker när det frågas. Och jobbar man i samband med en skola är det många barn man ska tipsa. Därav blir det en hel del ungdomsböcker som läses. Lättlästa framförallt då detta är gjort på några minuter.

Idag blev det en ny bok i serien Riddarskolan.

"Fest i borgen" av Magnus Ljunggren.

Egon och Fiona är bra vänner. Dom är glada över festligheterna som är på gång. Borgen fyller 350 år och ska firas. En trollkarl kommer och ska trolla. Men det är något konstigt med Zalabim. Alla som är glada verkar bara bli arga på varandra. Egon och Fiona också. Egon förjar fundera varför alla blir så arga...

Lagom lite text för en lättläst bok. Enkla meningar och innehållsrika bilder som tydligt följer texten på sidan.

fredag 18 mars 2011

Underjordiska timmar

"Underjordiska timmar" av Delphine de Vigan


Mathilde och Thibault, två människor bland alla andra. De känner inte varandra. Bara två människor som riskerar att gå under av pressen och pulsen i storstadsrytmen.


Mathilde har jobbat på samma företag i åtta år. Hon är omtyckte och presterar bra. Inte haft några som helst problem med sin chef och kollegor. Men så ändras detta. Hon märker det inte först eller när förändringen egentligen hände. Utan en dag är bara förändringen så stor att det inte är som det en gång varit. Helt plötsligt får hon inte längre några arbetsuppgifter, hon förflyttas och hon är nästan som en skugga som rör sig på arbetsplatsen. Timmarna går sakta, utan att hon gör någonting, utan att hon förstår vad som hände.


Thibault jobbar som akutläkare och får åka runt i Paris dag efter dag. Mycket av tiden sitter han i bilen på väg till nästa patient. I en bilkö, i ett försök att hitta en parkering, fast bakom en lastbil som inte vill flytta på sig. Han är så trött. Trött på Lila som inte någonsin visar vad hon egentligen känner för honom. Trött på ensamheten som alla andra lever i men också han.


En roman om tyst våld, på olika sätt. Man läser och väntar på att det ska vända på att dessa två på nåt vis ska vävas samman och mötas. En inte alltför upplyftande roman om hur verkligheten kan se ut. Hur många lider av tyst våld på arbetsplatsen utan att man märker det runt omkring sig?


Delphine de Vigan. Hon har skrivit fem romaner. Vill att de andra ska översättas så att jag får läsa dessa också. Hennes språk flyter lätt och hon skriver om sådant man inte vanligtvis reflekterar över.





No och jag

"No och jag" av Delphine de Vigan

Lou Bertignac är 13 år. Hon är inte bara yngst i sin klass utan också bäst. Hon är lite annorlunda. Ständigt undrar hon över saker och utför en massa experiment i hemmet. Hon samlar på ord och iakttar människor. Hon är kär i den coolaste killen i klassen, Lucas, han är äldst och sämst. Hennes motsats.

Det är hennes tur att hålla ett föredrag i klassen. Det blir så att hon ska prata om uteliggare. På tågstationen träffar Lou No. Hon är hemlös och bara arton år. Tillslut går No med på att intervjuas men hon blir mer än bara ett studeringsobjekt, dom blir vänner. Livet blir inte detsamma för Lou. Hon önskar att det inte skulle vara som det är i livet. Hon vill hjälpa No. Tillsammans med Lucas börjar hon ett nytt experiment, ge No ett hem och en familj.

Det var ett tag sen jag läste boken men ändå minns jag den tydligt och tänker på den ibland. Inte bara framsidan som är tilltalande utan innehållet. Vuxna tänker inte som barn gör. Istället för att se möjligheter och vad vi kan göra ser vi problemen. Boken ger en tankeställare. Även om man inte kan hjälpa alla kan man hjälpa någon. Eller i alla fall försöka. Ibland behöver vi vara naiva som barn och tro att vi kan förändra världen.


Läs den!



Period av Frankrike

Ska göra ett försök att återuppliva denna bokblogg. Om inte annat är det ju roligt att kunna gå tillbaka o se vad man läst för böcker och vad man tyckte. Hur jag ska hinna med alla böcker i den läsiver jag har nu vet jag inte. Men man kan ju försöka :)

En ny bok av Delphine de Vigan har översatts till svenska.
Hennes förra "No och jag" läste jag för några år sedan och tyckte om. Så då blev jag sugen på "Underjordiska timmar" också.

Utan att tänka på det läser jag nu "Ät mig" av Agnès Desarthe och näst i tur står "Hemligheten" av Philippe Grimbert. Båda franska författare. Lustigt hur det kan bli. Så det verkar som att jag är inne i en fransk period för tillfället.