onsdag 25 maj 2011

De tusende

"De tusende" av Petter Lidbeck

På en isolerad ö ute i havet finns det ett antal människor som har överlevt smittan. Men eftersom de en gång burit på smittan smittar de ändå andra helt friska. Och de smittar ännu värre än det som har nyligen blivit smittade. Därför hålls de isolerade på ön av fastlandet. Deras uppdrag är att hämta smittade från fastlandet för att sedan bränna de många som oftast inte överlever smitan.

Gecko är en av de överlevande. Han är less på att vara en slav och fast under orättvisan. Så han vill ta saker i egna händer. Ta makten och gå iland för att smitta samhället och starta ett nytt samhälle med alla dem som överlever smittan. En del står på hans sida. Men det finns också dem som inte tycker att det är rätt...

En bok om makt och ett samhälle som faller sönder. Det är lite Science Fiction känsla över boken. Den är väldigt spännande! Man läser ut den i ett nafs för att man vill veta vad som händer. Den kan nog locka många som inte är jätteförtjusta i att läsa tjocka böcker.

Detta är en grafisk roman av Petter Lidbeck illustrerad av Max Elmberg Sjöholm. Den går snabbt att läsa med mycket bilder och mindre del text. Boken skulle även hålla utan bilderna. Men bilderna står för mycket av plats- och personbeskrivningar. Så ändå ett komplement till varandra.

En riktigt bra, spännande bok.


tisdag 24 maj 2011

Odd och frostjättarna

"Odd och frostjättarna" av Neil Gaiman

Neil Gaiman. En av mina favoriter. Älskar hans vuxenböcker och hans barn och ungdomsböcker. Han gör det så bra trots att han skriver till olika åldersgrupper. Jag fullkomligt älskar hans sätt att skriva om magin.

Odd och frostjättarna handlar såklart om Odd. Han är en haltande pojke som inte är särskilt omtyckt av de andra i byn. Han flyr ut till skogen en dag och där träffar han på en björn, en örn och en räv, som till hans förvåning kan prata. Det visar sig att just de tre djuren är gudarna Tor, Oden och Loke, som förvandlats av frostjättarna. Kommer Odd att kunna hjälpa dem? Han som har sån otur jämnt...

Jag trodde först att jag skulle bli besviken när jag började läsa. Saknade lite platsbeskrivningar och sånt. Men i en Hcg får det ju inte vara för mycket av det. Fast nog tycker jag det kunde varit lite mer. Tursamt nog så blev historien och läsningen trevligare efter några sidor. Jag vill så gärna tycka om alla Neil Gaimans böcker. Kyrkogårdsboken är ju helt fantastisk!!

Odd och frostjättarna är inte en av mina favoriter bland Gaimans böcker. Men nog så bra ändå. En lättsam historia om asagudarna och hur en liten pojke som är helt vanlig faktiskt kanske kan göra nåt stort ändå.


torsdag 19 maj 2011

Högläsning av Peters pusskalas och Viktor blir glad

Nu på kvällen har jag haft högläsning av två nya barnböcker för en av våra stammisar. Det är ett asylbarn som ofta är här på kvällarna o bläddrar i böcker. Så vi läser för honom lite då o då när det är extra lugnt. Som ikväll.

"Peters pusskalas" av Niki Daly

Peter är en pojke som har fyra tanter som ger honom många pussar. Alltid pussar, blöta pussar. En dag säger han bestämt nej till pussar. Men visst kan väl mamma o pappa få en godnattpuss?

En charmig bok. Rolig för högläsning då det är många personer man kan göra olika röster till. Det är pussar som lurifax-på-näsan-pussar och blötmjuka måste-gå-pussar. Jag kan se framför mig hur små barn fnissar och rynkar på näsan av igenkännande.

"Viktor blir glad" av Stellan Sjödén

Viktor är en äldre man som inte är särskilt glad. Han ser inte det fina utan istället det tråkiga i vardagen. Man får följa honom på bussen och hur han hamnar på ett tivoli. Inte ens pariserhjulet tycker han är särskilt roligt. Men så börjar det smått vända. Han träffar på en äldre dam och tillsammans går dom runt i tivolit och Viktor börjar bli glad igen.

Kanske inte en av mina favoriter i barnboksväg. Men en rolig sak för barnen är att försöka hitta Viktor på de olika omslagen. Inte så svårt men ändå roligt =) Mycket att titta på på bilderna.

tisdag 17 maj 2011

Frost och Feber

"Frost" och "Feber" av Maggie Stiefvater


Jag läste "Frost" för ett par år sedan. På engelska.
En variant av Twilight-genren som jag gärna vill kalla det =)

Här är det fokus på vargarna och hur det är att skifta mellan varg och människa.
Hur klarar man av det? Går det att bota?

Men också handlar bokem om Sam och Grace. Sam som är varg/människa och Grace som är människa. Ett kärleksband som är mer än bara lust.

Jag vill inte skriva för mycket om denna bok. Svårt att skriva utan att avslöja. Man får helt enkelt läsa!


Om "Feber" vill jag skriva ännu mindre. Det är helt enkelt en fortsättning på händelserna i första. Med helt klart oväntade vändningar för mig.

Helt klart värda att läsa om man gillar såna här böcker. Det är svårt att lägga ifrån sig dem.

Jag väntar med spänning på tredje boken!

Och som ett extra plus är ju omslagen fantastisk enkla och vackra!

torsdag 12 maj 2011

Kurt och Kio

"Kurt och Kio vill ha djur" och "Kurt och Kio vill ha koja" av Lisen Adbåge

Jag börjar med att dela med mig av en rolig detalj om Lisen Adbåge som vi fick veta när vi hade utbildning inför sagostafetten. Hon illustrera sina böcker själv och gör det för hand, i akvarell. Hon är även väldigt noggrann. Så om en enda liten vattendroppe inte riktigt blir som hon vill ha den så får hon göra om hela bilden. Snacka om engagerad. Sånt gillar vi!

Kurt och Kio är charmiga syskon, bröder, kusiner. Vad de nu kan vara. Med härliga stickade mössor.

I "Kurt och Kio vill ha djur" har nästan alla grannar djur. Kurt och Kio vill också ha. Så de ger sig på jakt efter ett gulligt djur. Allt från hunden utanför mataffären till en levande hummer från fisktanten. Men det visar sig oftast att nåt inte riktigt funkar för dem med det ena djuret efter det andra.



I "Kurt och Kio vill ha koja" har grannarna byggt en träkoja. Kurt och Kio vill också ha en. Så de ger sig än en gång ut på jakt men nu efter en koja. De hittar en sandkoja, bilkoja, buskkoja. Men inget är perfekt. Däremot hittar dom saker dom kan ta med sig från de olika kojorna. De börjar regna men då kommer de till slut på den bästa kojan!

Kurt och Kio är supercharmiga böcker! Med upprepade fraser och formuleringar som fungerar bra för barn. Bilderna är innehållsrika och färgglada. Dessa kommer jag vilja köpa till mina framtida barn!


onsdag 11 maj 2011

Brida

"Brida" av Paulo Coelho

Jag har inte läst många av Coelhos böcker. Jag tyckte starkt om "Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät". Men "Brida" är jag inte så förtjust i alls.

Brida är kvinna från Irland som har en ovanlig gåva och en ovanlig önskan. Hon är nyfiken på magi och söker sig till en mästare med en önskan om att få bli undervisad. Hon vill lära sig måntraditionen och hoppas kunna få svar på frågor hon har.

Boken handlar om just Bridas väg och utbildning i månens tradition. Hon lär sig av mästaren samt en häxa. Den handlar i mångt och mycket om att finna sin andra hälft. Magin kan avslöja detta.

Hela boken genomsyras av magi och det som är udda är att Coelho länkar magi till det andligt kristna också. Vilket för mig är märkligt då kristna inte alls varit vänligt ställda mot häxor.

Tyckte handlingen var långsam och inte särskilt spännande. Alldeles för mycket ritualer för att det skulle flyta på som en berättelse. Tyvärr. Omslaget var det som lockade mig att läsa boken...


tisdag 10 maj 2011

Sagostafett med Kurt och Kio

Igår var en sån där dag då jag blir hur glad som helst åt mitt jobb.

Vi hade bl.a. haft sagostafett med 15 förskolebarn här i Jörn.
Vi sjöng ramsor, klappade händer, byggde kojor, tittatde på bilder.
Men framför allt läste vi en bok. "Kurt och Kio vill ha koja" av Lisen Adbåge. Jag ska skriva om Kurt och Kio böckerna längre fram.

Det var så roligt att få leka med barnen. Läsa högt för barnen medan dom blir så glada över alla saker dom hittar på bilderna. Känna en liten hand som vill hålla i min medan vi går på kojvandring. Små barn som drar i en för att dom vill man ska läsa en till bok.

Helt fantastiskt är vad det är.
Och det gör ingenting alls att jag är borta från 08-20 denna dag.

Finns det någon bättre känsla än den att barnen vill höra en bok till och en till och en till...

måndag 9 maj 2011

Att bli länkad

Min blogg har blivit omskriven i en annan bokblogg!

Extra roligt att skriva när man får höra att andra faktiskt läser den och uppskattar det...


Det är bokmalen som länkat och skrivit så fint.

torsdag 5 maj 2011

Ät mig

"Ät mig" av Agnes Desarthe

En bok till av en fransk författare. Och förlaget [Sekwa]. Ett förlag jag gillar. Gillar deras böcker, gillar deras bindning, som pocket fast stabilare.

Myriam är en kvinna i fyrtioårsåldern, lite vilsen med ett förflutet hon vill lägga bakom sig. En hemlighet, en skamlig sådan. I ett försök att göra detta öppnar hon en restaurang. Börjar ett nytt liv med restaurangen, hon både bor och arbetar där.

Många timmar spenderar hon på sin restaurang, Chez moi. Hon prövar sig fram med smaker och kombinationer och lagar god mat. Det kommer få gäster som blir stamkunder, allt eftersom ökar besökarna, räcker det?

Genom boken för Myriam dialoger med levande och döda, människor hon mött och möter.
Ben , dyker bara upp i restaurangen en dag. Och kan precis allt det hon behöver hjälp med.
Grannen, blomsterhandlaren, som besöker restaurangen och uppvaktar.
Ali, grönsaksleverantören, en karaktär jag önskade skulle varit med redan från början i boken.

Det känns som att hon bit för bit åter finner glädjen i livet. Visst kan man klara sig ur svåra situationer. Det verkar i alla fall Myriam klara av.

Böcker om restauranger, caféer tycker jag om. En dröm jag har som jag får uppleva lite i bokens värld. Det tog mig lång tid att läsa boken. Ingen bok jag riktigt slukade. Ibland kändes den mindre bra. Men det är den inte. Den är väldigt bra. En typ av må-bra bok. Men ändå inte riktigt. Den känns tyngre än vad jag förknippar med må-bra böcker. Fast det förstås, man mår ju bra efter att ha läst den.

onsdag 4 maj 2011

Gotland och Yacoubians hus

Har inte varit så effektiv med mitt bloggande på sistone. Påsken (en hel vecka!) spenderades på Gotland i goda vänners lag. Det var fantastiskt. En minisemester med kärleken och vänner jag inte sett på snart ett år eller mer. Men nu är det tillbaka till verkligheten.

"Yacoubians hus" av Alaa Al-Aswany

Det är få gånger jag väljer att inte slutföra en bok även om den inte verkar så bra. Man vet ju aldrig den kan faktiskt bli bra efter några kapitel.

Men denna mäktade jag inte med. Så det blir ett kort inlägg. Men måste ju skriva om sånt jag inte gillar också så ni inte tror jag bara tycker böcker är bra för att det är en bok :)

Det är namn hit och dit. Kanske lättare att läsa den än att lyssna till den? Men jag lyssnade inte alls utan tankarna for iväg och det funkar inte när jag lyssnar o ska köra. Jag som hade tänkt köpa denna och läsa. Nu slipper jag det iaf.

Men visst är framsidan snygg? Plus för det iaf. Minus att jag inte ens kände att jag ville ge den mer chans en tre cd-skivor.