måndag 20 juni 2011

Sommarlov

Jag ser att jag fått många läsare eller iaf många besök. Det är ju fantastiskt!
Tusen tack alla ni som läser. Jag hoppas att ni hittar något matnyttigt =)
Kommentera gärna så jag får se vilka ni är!

Har funderat hur jag ska göra med detta bloggande under sommaren men kommit fram till att jag nog måste ta sommarlov från bloggen. Tyvärr.

Är i full gång att planera vårt bröllop om fyra veckor så det är ofattbart mycket att stå i. Och sedan vill vi vara nygifta ett tag utan att kanske blogga på fritiden ;) Sen är ju sommar att vara i stugorna och bada o sola o läsa o pyssla o spela spel o lösa korsord. Inte att sitta inne framför en dataskärm.

Kanske att det blir nåt inlägg då o då men jag lovar inget. Vet helt enkelt inte hur jag ska hinna med. Har fullt sjå med att hinna få klart allt till bröllopet utan att blogga.

Men i augusti då får sommarlovet från bloggandet vara slut helt enkelt...

söndag 19 juni 2011

När jag lät dig gå

"När jag lät dig gå" av Gayle Forman

VARNING!!! Läs INTE denna recension om du inte vill veta vad som händer i boken före!! Sluta läs redan här!!

Denna bok är skriven ur Adams perspektiv. Även här är musiken en röd tråd. Den utspelar sig tre år efter Mias familjs bilolycka.

Det handlar framförallt om Adam och hans rockband som det går väldigt bra för. Men inte helt problemfritt. Bandet verkar hata honom och Adam har sömnproblem och äter tabletter för att klara av panikångesten. Han är i ett förhållande som han egentligen inte vill vara i och att vara rockstjärna är helt enkelt inte så glamoröst.

Kanske är det Mia som spökar. Han har aldrig kommit över hur hon lämnade honom. Bara övergav honom. Utan att göra slut på riktigt. Av en slump upptäcker han att hon ska hålla en cellokonsert i New York. Han kan inte hålla sig och det får oanade konsekvenser.

Mer vill jag inte säga. Den grep inte riktigt tag i mig direk som första boken men efter nåt kapitel var jag fast. Jag kan bara säga läs dom!

Detta är såna där böcker jag aldrig vill ska ta slut. Jag vill bara få fortsätta läsa dom och slukas upp av dom. Dom tar slut alldeles för fort!! Man kan ju inte lägga dem ifrån sig...

Måste nog köpa hem dem så att jag kan läsa dem igen nån gång.



lördag 18 juni 2011

Om jag stannar

"Om jag stannar" av Gayle Forman

Denna bok är helt fantastisk!! Har precis läst den andra boken som nykommit ut (nästa inlägg blir om fortsättningen). Tänkte jag skulle skriva om den första först. Läste den för ett par år sedan men den är skarp i minnet!

Om jag stannar handlar om Mia. Om hon ska stanna eller inte. Mias familj är med om en fruktansvärd bilolycka. Hon finner sig själv stå utanför bilvraket och se sina föräldrar som har blivit utslängda från bilen totalt krossade. Sen ser hon en hand från bilvraket...hennes egen.

Boken utspelar sig under ett dygn. Ett dygn då Mia är medvetslös och svårt skadad men samtidigt kan hon se folk och följa händelserna utanför sin egen kropp. Hon måste bestämma sig för att leva utan sin familj eller dö ifrån dom som fortfarande lever och älskar henne.

Bokens röda tråd är musik. En musikfamilj, Mia är cellist och Adam hennes pojkvän har ett någorlunda känt rockband. Det är vackert och musiken vävs in i historien på många sätt.

Boken är skriven ur Mias perspektiv. Tillbakablickar och det hon är uppmärksammar där hon hänger på en skör tråd mellan liv och död. Man rycks med. Man vill hjälpa henne att välja, känner hennes smärta.

En av de bästa böcker jag läst på flera år! Men jag varnar er det är en gråtbok!! Jag grät floder. Även om den inte är alltigenom sorglig.

Ända till slutet hålls man för att se vad valet blir.

Andra boken är ur Adams synvinkel. Precis lika bra bok!!

torsdag 16 juni 2011

Torment

"Torment" av Lauren Kate

En fortsättning på "Fallen".
Jag har ju som blivit förtjust i såna här böcker. Som jag då kallar Twilight-genren. Sen finns det ju alltid mer eller mindre bra varianter. Denna tycker jag är bra.

Bra skriven, med en annan twist än vampyrer och varulvar. Den är fängslande och man vill bara fortsätta läsa för att få veta vad som kommer hända och vilka hemligheter som inte berättas.

Det handlar om änglar, onda och goda, om människor och om kärlek.
Daniel är en ängel. En bra ängel till en början som valde att bli en fallen ängel för att han blev förälskad i en människa. Denna flicka är Lucinda som har levt många liv för att reinkarneras och varje gång återförenas med sin ängel. Men hur blir det denna gång?

Nu måste hon skyddas från "outcasts", odödliga som vill ha henne död. Kommer Daniel kunna skydda henne? Och vad är det han döljer? Är det deras öde att älska varandra eller finns det någon annan för henne?

Jag vill inte vänta på uppföljaren som kommer nu i sommar någon gång...



onsdag 15 juni 2011

Vad läser du?

Vad läser du för sorts böcker?

Jag läser i stort sett alla sorters böcker. I stort sett men inte riktigt. Deckare har jag svårt för. Stieg Larsson trilogin har jag läst. Och den var sååå bra. Men annars är det en genre jag inte riktigt fastnat för. Jag ser inte heller alltför spännande film hemma heller.
Men allt annat läser jag nästan. Som ni som läser bloggen säkert märker.

I jobbet blir det mycket barn och ungdomsböcker som man försöker hålla sig uppdaterad i.
Poesi läser jag ibland på vintrarna till en kopp te och lite mysljus.
Noveller är det av författare som jag speciellt gillar som Neil Gaiman.

Får jag välja blir det helst:
* Historiska romaner - Känns som att man blir extra bildad samtidigt :) Och har alltid gillat den gamla livsstilen.
* Feel-good romaner - Jag vill må bra inte dåligt efter att jag läst en bok.
* Franska romaner - av nån anledning har jag läst mycket franskt från förlaget Sekwa. Dom tilltalar mig av någon anledning.
* Fantasy - Detta har jag läst mycket av och älskar att slukas upp av en helt annan värld. Det är kanske det bästa. Nackdelen är att dom är såååå långa att man knappt hinner med att läsa annat om man enbart läser fantasy.

Men detta är inte alls uteslutande utan jag är mycket av en allätare. Ofta blir det nån bok där omslaget har tilltalat mig där även storyn verkade intressant.

Vad läser ni?

tisdag 14 juni 2011

Burk-Curt samlaren som blev miljonär

"Burk-Curt samlaren som blev miljonär" av Åke Lundgren

Som Skelleftebo så måste man nästan läsa om Burk-Curt. Jag har inte bott här så länge så jag har personligen inget minne av denna man. Men jag har hört om honom. Så det var intressant att få läsa om dennes liv.

Ett tragiskt öde. Det enda han gjorde på äldre dar var att samla burkar. Men med burksamlandet, fondplaceringar och arv lyckades han skrapa ihop en förmögenhet. Vem trodde det om en burksamlare? Men ett tragiskt öde. Vad ska man med mycket pengar till om man inte använder dom?

Boken var inte heller särskilt bra skriven. Simpelt. Vilket förvånade mig. Har läst annat av Åke Lundgren som jag tyckt om. Den va snabbläst och inte alls tung att läsa trots den sorgliga historien.

Som sagt en bok man som Skelleftebo borde läsa.

onsdag 8 juni 2011

Mark Levengood

Mot slutet av mitt pendlande har jag lyssnat på Mark Levengoods böcker.
"Sucka mitt hjärta men brist dock ej"
"Hjärtat får inga rynkor"
"Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig"

Jag har haft förmånen att lyssna till honom live på en bokmässa i Göteborg en gång. Även Jonas Gardell. Båda så fantastiskt roliga! Men jag måste säga jag tycker bättre om Mark.

Hans röst är så härlig att lyssna på. Och hans anekdoter är underhållande om vardagens alla möjliga situationer och karaktärer man kan stöta på. Ofta drar jag på smilbanden och ibland småskrattar jag till och med i bilen.

Helt perfekta att lyssna på i bilen då dom är korta och lättsamma.



Fly Sol, fly!

"Fly Sol, fly!" av Jo Salmson

Det har kommit en fortsättning på "De stulna barnen". Förra boken slutades med en spänd väntan på vad som komma skall. Så det var med glädje jag packade upp boken ur bibliotekets bokpaket.

Sol har fått reda på att hon tillhör häxfolket. Äntligen har hon fått veta varför hon varit så annorlunda. Men hennes liv kan vara i fara just för att hon är en häxflicka. Så hon måste fly.

Får hon hjälp av sina vänner? En av dem är till och med generalens brorsson och det var ju generalen som tog Sol till fånga.

En spännande fortsättning med en hel del oväntade vändningar.


fredag 3 juni 2011

Syltmackor & oturslivet

"Syltmackor & oturslivet" av Anna Ehring

En debutbok. En bra sådan som också nominerats till augustpriset 2010.

Den handlar om Nils Berg, Nisse och hans liv. Nodi, Nisses lillebror. Harry, som är Nisses ödla...eller ja egentligen drake får han veta och till och med att Harry kan prata och äter syltmackor. Harry blir typ Nisses bästa vän genom allt som händer i livet.

För det händer mycket i Nisses liv. Mamma har dött i cancer så det är bara han, Nodi och sen pappa. Farmor är också med och hjälper till när det behövs. Men det är ändå bra. Tills det blir mindre bra. Men Harry säger att det faktiskt är okey att vara ledsen också.

Nisse spelar i ett band och det är han som skriver låttexterna. Men han ändrar dom hela tiden för han är ju liksom på olika humör.

Det är en bra bok! Om vardagslivet. Sorgen och glädjen. Vardagslunken helt enkelt. Bra skriven med allvar och humor. Läs den. Jag längtar efter att läsa uppföljningen...



onsdag 1 juni 2011

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret

"En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret" av Brian Selznick


Detta är en kombination av en bilderbok, serieberättelse och vanlig bok. Det blir en helt annan sorts läsupplevelse. En härlig sådan. Och kanske ännu mer så för yngre åldrar.


Hugo Cabret är en pojke som bor på vinden i tågstationen i Paris. Han jobbar med det hans far jobbade med innan han dog. Han ser till att klockarna på tågstation går rätt. Men ingen vet att det är han och inte hans far som gör det. Inte än iaf.


Han gör en stor upptäckt genom et anteckningsblock, en konstig teckning och en stulen nyckel. Det är ett mysterium som han försöker lösa tillsammans med en flicka. En spännande berättelse som bär på en spännande hemlighet.


Bilderna i boken är också dem inspirerade av Geores Méliès, en fransk filmpionjärs, liv. Och det är mycket bilder. En tjock bok men med inte så mycket text. Utan man förs snabbt fram i handlingen av både bild och text.