fredag 21 juni 2013

En hund och hans pojke

En hund och hans pojke av Eva Ibbotson

Vad? Harry fyller snart år. Det enda han önskar sig är en hund. Han är son till förmögna föräldrar som säger aldrig i livet! Hundar smutsar bara ner. Harrys pappa hittar Hundoteket. Där kan man hyra en hund för bara några timmar. Sagt och gjort. Harrys pappa hyr en hund över helgen i hopp om att Harry ska lessna. Harry vet inte detta utan tror att han har fått en hund i födelsedagspresent. Äntligen!! När de åker för att välja hund möter Harry Pricken som är precis den hund han vill ha. Och Pricken känner likadant. Den dagen Harry kommer tillbaka från skolan och Pricken är borta blir Harry förtvivlad. Harrys mamma har lämnat tillbaka Pricken. Harry vet inte vad han ska ta sig till. Tills han kommer på en plan...en plan som blir ett stort äventyr!

Jag? Detta blev Eva Ibbotssons sista bok. Ett fantastiskt avslut. En härlig bok om vänskap och lojalitet. Mellan hundar, mellan människor och mellan hundar och människor. Hunden är verkligen människans bästa vän i den här boken.
Har tidigare läst Flykten från Berganien som jag också gillade. Kanske att jag måste läsa ännu fler av hennes böcker.

Och? Jag blir nostalgisk och tänker på min gamla hund Laura som jag hade en gång i tiden. Samt Lukas som mina föräldrar fick ta bort julen 2012. Min egen längtan efter att än en gång skaffa hund blir inte precis mindre...Kanske vi inte ska vänta så många år till ändå...
 

tisdag 18 juni 2013

Allt jag önskar mig

Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt

Vad? Jocelyne driver en sybehörsaffär i den lilla staden Arras. Vid sidan om, för att hon tycker att det är roligt, har hon också en blogg om tyger, knappar, tips och råd, allt som har med sömnad och handarbete att göra. Hon är gift med Jocelyn, kanske inte hennes drömprins men han dök upp. De har två vuxna barn samt ett barn som dog vid födseln. Hon lever ett lugnt stillsamt liv. En gång drömde hon om mer men nu är hon tillfreds med livet som det är.
Bredvid butiken finns en frisörsalong som drivs att tvillingsystrar. De spelar alltid på lotto och en dag lyckas de övertala Jocelyne att också spela. Hon vinner. En stor summa pengar 18 547 301 euro!!
Blir pengarna en lättnad eller en börda? Hon kan nu få allt hon önskar sig men kommer livet då att fortsätta som vanligt.

Jag? Ännu en bok från Sekwa förlag. Mitt favorit förlag. Böckerna har ofta lite feel-good över sig fast ändå inte. Det finns något sorgligt och mörkt i många av böckerna. Sekwa ger ut fransk litteratur på svenska. Kvinnliga författare har företräde vilket också är lite extra roligt. Böckerna går snabbt att läsa. Texten flyter på bra. Ibland kan det kännas som att det är samma författare. För mig har Sekwa hittat en liten nisch och det märks att det är bok från Sekwa. Ett förlag som passar mig.
Det är dock lite jobbigt att de ger ut så många böcker per år att jag inte hinner hålla ikapp med läsningen.

Och? "Det är bara i böckerna som man kan byta liv. Som man kan radera allt med ett enda ord. Koppla bort det tunga och svåra. Sudda ut alla usla handlingar och plötsligt, i slutet av en mening befinna sig vid världens ände." s 35


fredag 14 juni 2013

Som om jag vore något mycket dyrbart

Som om jag vore något mycket dyrbart av Terri-Lynne Waldvik

Vad? I staden där flickan bor finns en gubbe. Tokgubben. Alla kallar honom så inte bara barnen. Han är grå, tråkig och bor på grågatan. Ingen gillar honom. Flickan gör något mot tokgubben som hon ångrar. Verkligen ångrar och inte kan berätta för någon inte ens mamma, men för oss som läser vågar hon berätta. Hon ångrar sig så mycket att hon tillslut måste ta reda på varför tokgubben är så ledsen. Hon kan göra nästan vad som helst för att han ska bli glad igen.

Jag? Bokens omslag och bokens titel fick mig att falla direkt! vackra snöflingor som dalar. Och en titel så vacker...
En sån där bok som är sådär ofantligt bra och gripande att jag fällde en tår eller två.

Och? Även jag känner mig som något mycket dyrbart när jag läser denna bok. Alla är vi som något mycket dyrbart.

 


tisdag 11 juni 2013

Blink Blink med stjärnan

Blink blink med stjärnan av Ingrid Olsson

Vad? En novellsamling. Om bland annat: att vara på väg från pappa till mamma som tycker olika om saker och ting. Att få ett nytt halvsyskon. Att måsta gå till skolan med en kliande röd sticketröja. Om att vara rädd för mörkret. Om mormors glasängel som går sönder.

Jag? En novellsamling med korta textstycken. Varje berättelse har något mörkt över sig men även en liten ljusglimt som blinkar som en stjärna i mörkret. Mycket väl skriven. Läsvärd och finns mycket att fundera kring det man läser. Den väcker funderingar och tankar.

Och? Tänk vad ljus och mörker gör skillnad. Mörkret (tänker på vår Norrlandsvinter) är tungt och tröttsamt men ljuset (ljuva Norrlands sommarnatt) är lättsamt och befriande. En liten glimma ljus bryter det mörkaste av mörker. Men det allra tyngsta av mörker kan för allt i världen inte döda det där lilla lilla ljusblinket.

Alla!! Unga som gamla borde avvara en liten stund av sitt liv till att läsa denna bok!



torsdag 6 juni 2013

Vad? Jag? Och?

Jag har nyligen läst boken "Tala om böcker : boksamtal på bibliotek, i skola och på nätet" av Lena Kjersén Edman för jobbet.

En mycket bra bok för inte bara bibliotekarier och pedagoger. Alla kan ha nytta av denna och få tips hur man kan börja samtala om böcker med sina egna barn.

I den boken skriver Lena om Stefan Holm. Jo den Stefan, höjdhopparen. Han läser tydligen väldigt mycket. Han skriver en läsdagbok. På ett mycket enkelt sätt men som ändå får en att fundera lite över boken. Vad? Jag? Och?

Vad? skriv lite om boken. Vad den handlade om så att du kommer ihåg vilken bok det är. Stefan Holm tar ibland rakt av från bokens baksida.

Jag? Vad tycker du om boken? Vad funderar du kring? kanske skrivstilen, innehållet, osv. Nåt som fick igång dina funderingar.

Och? Den roligaste punkten. Något litet. En tanke som dök upp. En association till något minne. En mening som blev favorit.

Jag tyckte om detta sätt att skriva om böcker jag läst. Så jag tänker testa.
Tror också att det kan vara ett bra sätt att få barn och ungdomar att orka skriva läsdagbok. Istället för att skriva långa recensioner om enbart innehållet. Vad man tänkte när man läste boken är ju det som är intressant!

måndag 3 juni 2013

Konsten att göra det man vill med sin tid

Konsten att göra det man vill med sin tid av Birgitta Sandberg-Hultman

En liten bok med mycket innehåll.
Det här är en bok som man skulle kunna läsa mycket snabbt. Men det är också en bok som kan få ta sin tid att läsa.

Författaren ger många goda råd och tips om hur man kan förändra sin vardag. Ofta tycker vi att vi har ont om tid. Men lika ofta är så inte fallet. Utan snarare att vi använder oss av den tid vi har på fel sätt. Vi är bundna av många olika tidstjuvar.

Men läs den här boken och kanske du kan göra dig av med i alla fall några av dessa tidstjuvar.

Hon ger råd som t.ex. städa mindre, tv-tid, lilla anteckningsboken, undvik avbrott.
Många kloka och bra tips. En del gör man redan medan andra kan tålas att fila lite extra på. Bara genom att ha läst boken känns det som att man har mera tid.