tisdag 29 oktober 2013

Att inte läsa klart... - En man som heter Ove

Jag brukar nästan alltid läsa klart böcker som jag börjat.
Eller i alla fall gjorde jag det.

Jag tycker att böckerna förtjänar en chans.
Man kan inte sluta redan efter något enstaka kapitel.
Boken måste få en ärlig chans.

Just nu har jag en sån ofantligt hög stapel med böcker i sovrummet.
En bibliotekaries last...alltför många böcker följer med hem.
Efter noga avvägande har jag låtit mig själv lämna tillbaks böcker som inte är avslutade.
Om jag inte tycker att de inte fångar mig alltså.

Ett svårt val.
Men egentligen
Varför ska man ödlsa tid på en bok som inte är sådär hundra procent
När det finns tusentals med böcker som är riktigt riktigt bra
Som bara väntar på att jag ska plocka upp dem


En man som heter Ove av Fredrick Backman
Jag läste halva.
Men tyckte inte om den så där speciellt mycket.
Kanske hade jag för höga förväntningar av allt jag hört om den.
Eller så var det bara inte min sorts humor.

Den fick i alla fall åka vidare till nästa låntagare idag.
Tror inte jag kommer att testa hans andra boken heller.

Men det finns andra som gillat den.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

måndag 28 oktober 2013

Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen


En av årets bästa böcker!!

Bart är en optimist. Han ser nästan alltid livet från den ljusa sidan. Och det kan vara ganska svårt om man har en vardag som Bart. Han och hans mamma lever på socialbidrag och bor i en skitig trappuppgång där det ligger trasiga knarksprutor. Inte nog med det så dricker hans mamma. Ofta och alldeles för mycket. Inte heller vet han vem hans pappa är. Han tränar boxning fast han egentligen inte vill. Han kan inte ens slå. Så Bart behöver verkligen sin egen optimism.

Det han vill mest av allt är att sjunga. Inte vilken sång som helst utan opera. Men han klarar inte av att sjunga inför folk. Enda gången det låter bra är när han stängt in sig på toan och sjunger för sig själv. Så fort han ska sjunga för någon spricker rösten och det låter inte alls bra.

I skolan är det ingen som vet hur hans liv hemma ser ut. Han är inte särskilt populär i skolan men inte heller längst ner på stegen. Men så träffar han Ada. Hon får reda på hans hemliga liv hemma. Och egentligen gör det kanske inte så mycket för Bart. Tills hela skolan också får veta. Ada är inte så bra på att hålla hemligheter.

Bart försöker varje dag se det positiva i livet. Även om det ibland är svårt.

Denna bok...läs den! Ha den som högläsning för dina barn. Läs den själv.
Missa inte denna bok.

Det finns otroligt mycket att prata om och fundera kring. Bart är en härlig pojke med en nästan odödlig positiv attityd som gör att han klarar av många olika situationer som dyker upp.
Den går snabbt att läsa då man blir så tagen av berättelsen att man inte vill lägga den ifrån sig.

Detta är en bok som verkligen berör, i alla fall mig.
Boken är bra redan från början. Men från elfte kapitlet, två tredjedelar in i boken blir den riktigt riktigt bra. En bladvändare. En bok jag vill ge bort som högläsningsbok till en förälder.


Läs även andra bloggares åsikter om
Länkar till bokus, adlibris

fredag 25 oktober 2013

Hämnd av Kalle Güettler


Hämnd är en grafisk roman. En mycket laddad och tung sådan.
Bilderna samspelar väl med texten och de kompletterar varandra. Bilderna tillför mer än bara det man kan läsa i texten.

Elias är 18 år och bor i Sverige. Han tillhör den grupp som kallas "nya svenskar" eftersom hans mor flytt till Sverige. Elias är född i Sverige.

Han är en arg tonåringen som är fylld av hat och starka känslor inför sitt förflutna och framförallt hans mors förflutna. Han är ute på kvällarna och nätterna och gör saker som är mindre bra. Han tränar parkour, där man springer fort och hoppar över staket och annat.

Elias pappa dog i krig innan de kom till Sverige. Hans mamma blev satt i flyktingläger men lyckades fly när hon fick veta att hon var gravid. I Sverige träffade hon en svensk man. Men mardrömmarna hon har kommer ikapp henne.

En natt hör Elias vad hans mamma berättar för Sven. Och han blir fylld av än mer hat av det han hör. Han lovar sig själv att han ska hämnas för vad som hänt henne. Men det går längre än vad han tänkt.

En mycket gripande bok. Vad händer när offret möter den som orsakat honom/henne smärta, mardrömmar, sorg?

Det finns mycket att prata om! Boken innehåller väldigt mycket fast det är lite text.
Bra att använda i en klass där det även finns lässvaga.
Det är också en bra bok där man kan prata om bilders samspel med text.


 
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till bokus, adlibris

tisdag 22 oktober 2013

De glömda barnen av Anette Skåhlberg


Barnen som känner sig ensamma i sin familj, som känner sig bortglömda hamnar i den här boken i ett hål i marken. Tjugo meter ner under jorden. Där hoppas de att få komma tillbaka upp till ytan, bli saknade, längtade efter.

Misan märker i spegeln en dag att hon börjar bli osynlig. Hon säger det till mamma men hon har inte tid med Misans historier. Helt plötsligt befinner sig Misan i ett totalt mörker. Hon ser ingenting men känner att det är någon där. Vart har hon hamnat?

Hon har hamnat i hålet för de bortglömda barnen. Här träffar hon flera barn som också känner sig bortglömda. Några har varit där i hundra år och andra några år. Hon får höra deras historia om hur dom hamnade där. Många har förlorat hoppet men inte Misan. Det måste finnas en väg ut. En väg tillbaka till hennes familj. Hon är helt säker på att mamma saknar henne. Men saknar de andra föräldrarna sina barn? Om det tar sig upp, kommer alla att vilja ha tillbaka sina barn eller är de verkligen bortglömda.

Denna bok är skriven för alla barn som någon gång känt sig ensamma. En bok om hopp och att det alltid finns någon även när livet är som mörkast som vill vara din vän. För varje bok som säljs går 5 kronor till BRIS.

Boken är mycket bättre än vad jag först trodde efter att ha läst baksidetext samt sett framsidan.
En bra bok att prata med sina elever eller sina barn om.
Läs den tillsammans med dina barn så att inte du missar den!

 

Läs även andra bloggares åsikter om
Provläs boken på bokus.
Länk till adlibris

fredag 18 oktober 2013

Språkresan av Mats Berggren


Max är 15 år och en datanörd. För det mesta sitter han vid sin dator eller hemma hos kompisen Aron och hans dator. Han bor i Stockholm och är rätt så duktig i skolan. Gör sina läxor och får bra betyg. Han gillar musik och just nu är han inne i en Jimi Hendrixperiod.

Hans mamma får en idé att han ska åka på en språkresa till England under sommaren. Sagt och gjort. Han ska vara borta i tre veckor. Åka helt själv. Men mycket hinner hända på tre veckor.

Max lär känna Leo och Simon som han umgås under resan. De är vana vid alkohol och fester och snattar när de behöver nåt. Varför betala när man inte måste?

Han lär också känna den engelska tjejen Cate som han blir stomrförtjust i och hon i honom. Han får verkligen uppleva hur det känns att vara kär och bara vilja ha mer och mer.

Under resan upptäcker han helt nya sidor hos sig själv. Sidor han inte visste att han hade. Han festar för första gången och gillar ruset. Han hamnar i slagsmål och kicken han får av att killen han slogs med ligger på marken är något han vill åt fler gånger.

När han kommer hem känner han nästan inte igen sig själv. Han kan inte återgå till sitt gamla jag. Utan fortsätter att umgås med Leo och Simon och festandet och våldet eskalerar. Så pass att han nästan blir rädd för sig själv. Han vill inte vara den han var men inte heller den han har blivit.

En spännande bok. Som håller läsaren fången i viljan att veta hur det kommer att gå för honom. I början är boken rätt tam. Det handlar om främst och kärleksrelationen mellan Cate och Max som i sig är en ny upplevelse för honom. Allt eftersom man kommer längre in i boken trappas spänningen upp och våldet. Det blir svårt att lägga ifrån sig boken.

Den är i pocketformet och snabb att läsa. Mats Berggren har ett mycket bra författarspråk. Enkelt, rakt men ändå fängslande.

En bok med mycket att prata om. Hur hittar man sin egen identitet? Hos andra eller sig själv?

 

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris

tisdag 15 oktober 2013

Carbon diaries 2015: Mitt klimatkatastrofala liv av Saci Lloyd


Laura bor i London. Hennes liv har previs förändrats väldigt stort.
Storbritannien är först med att testa koldioxidransonering. Om det funkar ska resten av världen följa efter.

Varje person får ett ransoneringskort med max 200 poäng per månad. Från detta kort dras den mängd du använder när du lagar mat, sitter vid datorn, reser, duschar, ja allt du gör. Om du överskrider dina poäng för en månad så får det konsekvenser. Och när du närmar dig slutet av dina sammanlagda poäng för året...ja då sitter du där i mörkret.

Lauras familj är inte riktigt redo för detta. Hennes syster vill resa och hennes mamma älskar sin SAAB. Men allt måste skäras ner på rejält. Och resa ja det finns inte ens på världskartan att ha råd med koldioxidpoäng till det. En svart marknad börjar där man kan få tag på mer poäng.

Naturkatastrofer kommer allt närmre London. I övriga Europa är det översvämmningar varvat med torka och snöstormar. Stormar som slår ut elnät och vattenförsörjningen. Storbritannien importerar det mesta av sin el och får problem när resten av Europa inte har el så det räcker att dela med sig av.
Även London får sin del av naturkatastrofer.

Det är en mycket aktuell bok. Man får sig en tankeväckare och börjar fundera över sina livsval. Tänk om det skulle bli något liknande? Snart?
Om vi fortsätter som vi gör vart kommer vi då att hamna?

Boken är skriven i dagboksform och därmed inte tung att läsa trots sina 334 sidor. Efter ungefär halva boken blir det en riktig bladvändare och spänningen trappas upp ett steg.

Och det handlar inte bara om miljö och katastrofer. Utan även lite om relationer i familjen, vänskap, kärlek och skola.


Läs även andra bloggares åsikter om
Länkar till bokus, adlibris

fredag 11 oktober 2013

En flytt, en låst dörr och knappar till ögon

Coraline av Neil Gaiman

Coraline har precis flyttat till ett stort hus på en mindre ort med sina föräldrar. Hennes föräldrar skriver båda två åt en trädgårdstidning och jobbar väldigt mycket. De har inte alls tid med Coraline. I frustrationen säger hennes pappa åt henne att räkna dörrar och fönster eller nåt. I brist på annat att göra så tar Coraline papper och penna och går runt i huset.

I ett av rummen hittar hon en märklig dörr. Den är intapetserad och låst. Efter mycket tjat letar mamma till slut reda på nyckeln och låser upp dörren. Men bakom den finns bara en tegelvägg.

När Coraline sover den natten vaknar hon av ett ljud. Det är en mus som verkar vilja att hon ska följa efter. Hon vaknar till och följer efter musen fram till dörren med tegelväggen bakom. Men nu är det något bakom dörren. Hon tvekar men följer sedan gången som leder till en annan dörr.

När hon kommer genom den andra dörren hamnar hon i ett rum som ser nästan precis likadant ut som där hon just var. Först tror Coraline att hon inte kommit någonstans men när hon tittar lite närmre är allt nästan lite bättre än i hennes hus även om det ser nästan likadant ut. 

I det här andra huset träffar hon sina andra föräldrar. De är snällare och har mer tid. Den andra mamman står i köket och lagar mat och sjunger. Det gör hon aldrig annars. En liten konstig sak är att dom har knappar som ögon.

Hon går och lägger sig i det andra huset och när hon vaknar så vaknar hon i sitt gamla rum. Coraline vet inte om det är på riktigt eller om hon drömmer. När hon dagen efter tittar bakom dörren finns där bara en tegelvägg.

Med i boken finns också en docka som ser precis ut som Coraline. Kläder och allt.
Och en nybliven nästan vän vars mormor tappat bort sin syster i det stora huset som Coraline bor.


En mycket spännande bok som också finns som film.
Det är svårt att sluta läsa.
Neil Gaiman är en fantastisk författare som även skriver för vuxna.
 

 
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till bokus, adlibris
 

tisdag 8 oktober 2013

Livet efter dig

Livet efter dig av Jojo Moyes

Boken fick mig att tänka på den fantastiska filmen "en oväntad vänskap".
En bok som jag var glad var just under 400 sidor lång så att jag fick njuta av den länge.
 
Vad? Detta är utan tvekan en underbar kärlekshistoria.

Will Traynor var en atletisk och framgångsrik eftertraktad ung man i London. Men en dag förändrar en motorcykelolyka allt detta. Han blir totalförlamad och finner ingen som helst glädje i livet längre.

Louise Clark är raka motsatsen till Will. Hon jobbar på ett sunkigt kafé. Bor hemma och försörjer hennes föräldrar på sin dåliga lön. Hon har inga som helst drömmar om att ta sig någon vart eller kämpa sig uppåt. När kaféet ska stänga blir Lou arbetslös.

I akut behov av pengar så tar hon jobbet hos Will, i brist på annat. Hon ska vara hans sällskapsdam. Underhålla honom, mata honom, försöka få honom att orka med livet. Men Will har bestämt sig att hans liv är helt tömt på glädje och han tänker göra slut på eländet. Lou bestämmer sig för att försöka få honom att ändra sig. Visa att han kan ha ett liv fyllt av saker trots att han sitter i rullstol. Han är inte särskilt charmig och svår att ha att göra med.

Ingen av dem kunde ana hur deras möte skulle komma att förändra deras liv och varandra så totalt. 

Jag? Jag är en person som lätt blir känslomässigt involverad. Och det är inget undantag när jag läser. Jag lever mig lätt in i historier, platser, människors liv...kanske just för att jag läst så mycket. Extra mycket blir det med en riktigt bra bok som fångar en. En sån där man blir helt uppslukad och inte kan sluta läsa. Man verkligen känner att man är där med karaktärerna. Då och då stöter jag på en bok som verkligen går rakt in i märgen på mig. Det känns som att jag är med. Jag blir engagerad i karaktärerna och vill att de ska vara verkliga. Att historien ska vara baserad på en sann historia, bara för att det är så fint!

Det här var en sån bok. Förvänta dig att gråta, skratta, till och med bli arg. För det blir man. Flera gånger om. Även om ämnet är tungt är inte boken det. Det finns humor, värme. Inte heller känns den sliskig och överfylld av klyshiga kärleksscener. Kärleken är äkta. Personerna är äkta.
 
Och?  När jag slog igen sista sidan och torkade bort mina tårar gav jag boken till min man att läsa."

Absolut en av mina bästa böcker på sista tiden. Och i år har jag faktiskt läst många BRA böcker. Den är fantastisk! En bok jag kommer att köpa till min bokhylla bara för att komma ihåg att läsa den en gång till, nån gång


 

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris

För alltid

För alltid av Ingelin Angerborn

Nora är 12 år. Hennes mamma är kostnär.
En sommar bestämmer sig Noras mamma för att åka på en pilgrimsresa. Men hon ska åka själv. Nora får spendera lovet hos mammas bästa vän och deras granne Vanja. Vanja bor ute på landet på somrarna. Verkligen ute på landet. Det är långt till närmsta granne och det är bara busschaffören i byn som har internet.
Redan när Nora åker till Vanja börjar konstiga saker att hända. När de åker förbi ett gammalt gammalt hus får Nora en känsla av Déjà vu. Väl framme hos Vanja börjar saker och ting flytta på sig. Nora hör musik från en speldosa som inte kan hitta när hon letar. Hon börjar få konstiga sms från någon som hon inte känner. Det finns ett brev som verkar vara skrivet till henne. Massor av konstiga saker som händer. Och det är nästan som att huset försöker påminna henne om någonting?
Men vad? Och hur? Hon har aldrig varit där förut.

En spännande bok som håller en fast i boken. Man vill läsa mer och mer och veta vad som händer. Härligt mystisk.

 

lördag 5 oktober 2013

Vikten av högläsning

Att prata om läsning känns extra givande när man får höra en solskenshistoria som denna. 
Jag jobbar som bibliotekarie i skolan. Inte en regelrätt skolbibliotekarie utan vi har en annan lösning. En ganska bra ide. tyvärr är vi alldeles för få för hela kommunen. Vi har kontoret på stadsbiblioteket och är inte stationerade på nåt skolbibliotek. Men vi jobbar ut mot alla skolorna i kommunen. Låg och mellanstadiet. Med framförallt fokus på 3-5. Vi åker ut och har olika läs- och skrivfrämjande projekt. Kring författarbesök eller teman och bokjuryn. Håller boktips presentationer för lärare och skolbiblioteksansvariga också. Men framförallt i klasserna.

Tisdagskvällen var vi på ett föräldramöte för att prata lite om läsning, läsförståelse och vikten av att läsa högt med barnen. Lite boktips också, mycket uppskattat!
Torsdagskvällen var vi tillbaks på skolan för att prata inför föräldrar i de högre klasserna. Och då får vi höra detta...

På onsdagen hade en lärare frågat eleverna om deras föräldrar hade berättar nåt om föräldramötet kvällen innan. JA svarade elev. "När pappa kom hem så kom han o sa. Oj så bra att du är vaken! Nu ska vi läsa en saga."

Så varm o glad i hjärtat man blir. Om det så bara är den föräldern som tog till sig det så var det värt det. Det är såna här stunder som gör ens jobb till det bästa jobbet man kan tänkas ha!

Helt fantastiskt!!

fredag 4 oktober 2013

Hugo och Holger

Hugo och Holger av Oscar K och Teddy Kristiansen

Hugo ser inte så bra. Men han har en hund.
Folk tycker att Holger är klumpig och hittar på en massa bus. Han borde i skolan som alla andra djur. Enligt djurlagen ska alla djur gå i skolan.
Hugo tycker att han är ju bara en valp. Fast egentligen är det ju till och med en elefant. Men han ska gå i skolan och det är visst inte så farligt. Ganska kul faktiskt.

Hugo har en enda vän, Holger. Han fick Holger av Benny på Glömda Djur.
Där har Holger fått gå i skolan och på nätterna funderar Holger ibland varför inte Hugo går i skolan. En dag frågar han Hugo och han berättar att han blev utkastad från skolan. Fast han hade varit på skolan hela tiden. Hur ska Hugo får gå i skolan?

Lättlästa böcker med vackra bilder.
Det finns ännu fler i serien om Hugo och Holger.
Mycket bra böcker att träna läsning.
 

 

tisdag 1 oktober 2013

Pelle Puck gul och blå

Pelle Puck gul och blå av Bengt Ingelstam

Per Pulsén har flyttat till Norrland. Hans mamma är tågmästare och har precis fått jobb i Mittnäs. I södra Sverige är det dåligt med jobb för tågmästare och därför har familjen fått flytta till Norrland.

Pella har precis börjat i tvåan. I början är det lite svårt att få kompisar.
En dag får de en lapp från Mittnäs IK om en hockeyskola. Där vill Pelle absolut börja. Hans mamma tycker först inte riktigt att det är någon bra idé. Pelle kan ju inte ens spela hockey. Men till slut ger hon med sig. Han är lite klantig på träningarna och har till en början svårt med att bromsa och svänga snabbt. Men han lär sig snabbt. Framförallt tycker han att det är roligt och han är ju bara en nybörjare. Han siktar på att bli NHL-proffs.

Med i boken finns också lillasyster Petra som är en rolig och busig liten lillasyster.

I den andra boken Pelle Puck och Björnligan ska Pelle och hans lag vara med i Björnligancupen. Det blir Pelles första cup.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Länk till adlibris, bokus