måndag 30 december 2013

Anna, Tarzan och presidenten av Margareta Ericson


Anna är tio år och har precis fått sommarlov.
Tillsammans med hennes kompis Tarzan bestämmer hon sig för att hälsa på presidenten borta i Rakon. Hon tänker minsann säga ett och annat till honom.
Göra en skillnad i världen.
Anna och Tarzan beger sig ut på ett äventyr och får till slut med sig presidenten tillbaka till Annas hem. Och han lär sig faktiskt ett och annat.

Jag blev inte så förtjust i den här boken.
Språket känns lite väl svårt för någon som är kring 10 år att läsa.
Det är många ord som jag tänker att barn inte kan.

Som högläsningsbok kanske den skulle funka
eftersom man då kan förklara orden barnen inte förstår.
Men handlingen är inte särskilt spännande.
Den är rätt tråkig helt enkelt.

Tyvärr.
Men sen kan väl inte alla böcker man läser vara bra!


Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris

fredag 27 december 2013

Tigern av Kate DiCamillo


Rob är tolv år och ganska ensamn. Hans mamma har nyligen dött och hans pappa vill nästan aldrig prata om henne. Rob har en resväska i sitt huvud där han har stängt in saker som han inte får prata om. En resväska som snart är sprängfylld.

En dag hittar Rob en tiger, en livs levande tiger. Rob har aldrig sett något så vackert även om den vandrar fram och tillbaka i en stor bur.

Sixtine är en flicka som precis har flyttat till det lilla samhället. Hon är Robs motsats. Säger ifrån, visar känslor. Rob vill bli hennes vän men det är inte så lätt. Inte när man har vissa saker instängda. Och Sixtine kräver att Rob ska släppa lös tigern. Även om det inte är hans tiger.

En mysig bok. Om vänskap, frihet, och framförallt sorg. Hur vi hanterar den olika. Men också hur viktigt det är att prata om någon som har gått bort eller försvunnit. Inte bara glömma bort utan minnas tillsammans.


 
Läs även andra bloggares åsikter om

Länkar till bokusadlibris

onsdag 25 december 2013

Augustinatt av Maud Mangold


Det är sommarlov och det är varmt ute. Nästan för varmt, som att det är något magiskt i luften. Nora och Alfons är ensamma hemma. Deras föräldrar är på semester.

I tre dagar har familjens katt Felix varit borta. Den bara försvann och hur mycket Nora och Alfons än letar kan de inte hitta katten. De har till och med satt upp lappar, men ingen katt.

En kväll hör Nora ett ljud ute i trädgården. Hon gåt ur och kikar i hopp om att det är katten. Men under äppelträdet hittar hon istället ett litet klädpaket. Med ett barn i. Men när Alfons ser barnet så märker han att det sticker ut en svans... Nora har hittat ett litet trollbarn. Finns det alltså troll?

Nånstans tycker sig Nora minnas att hon har läst att troll ibland byter bort saker...

Boken var väldigt snabbläst med korta kapitel relativt enkel text.
Tyvärr tyckte jag inte att boken var särskilt välskriven. Det vara många olika trådar i samma bok, flera berättelser som jag inte riktigt tycker hörde grundhistorien till. Det knöts inte ihop på ett bra sätt utan blev som egna trådar som bara slutade tvärt.

Men med det sagt så var det inte en dålig bok. Den var spännande och får en såklart att tänka på andra sagoväsen och myter. Något som kan vara roligt att prata med barnen om efter de läst om trollen.


 
Läs även andra bloggares åsikter om
Provläs boken på bokus
Länk till adlibris

måndag 23 december 2013

Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn


Oscar är en helt vanlig kille. Han har ett vanligt namn, är mittemellan-lång, mittemellan-smart och ja helt normal tycker han själv. Men det är bara han som är normal i hans familj. Hans föräldrar är de mest pinsamma personer man kan tänka sig. Tycker i alla fall Oskar.

Hans pappa älskar att sjunga, helst opera. Han bygger gitarrer men ville egentligen bli operasångare men kom inte in på operaskolan. Istället sjunger han ofta. Helst där det är bra akustik. Som i den stora stentrappan i skolan till exempel så att hela skolan hör. Suck.

Mamma hon jobbar som frisör men älskar att dansa. Inte bara en dans utan alla danser, vals, bugg, salsa ja allt du kan tänka dig. Och hon dansar nästan alltid när det är musik. Som på discot när hon är med och ska vakta. När nån slår igång en hiphop låt början hon göra några danssteg så att alla ser. Och det är kanske inte den dansstil hon är bäst på. Suck.

Oscar förstår inte varför de inte kan vara mer normala, som han själv. En kväll när det går ut och äter på en kinarestaurang står Oscar och tittar på fiskarna i det stora akvariet. En tjej kommer fram och frågar om han vill ha en lyckokaka. En sån där med en lapp i. På hans lapp står det "uttala din högsta önskan så blir den sann". Just då ser Oscar sin mamma bjuda upp pappa till dans, inne på restaurangen. Han vill sjunka genom jorden. Han tittar på sin lapp och tänker att, tja varför inte?!
Men han tänker inte riktigt efter vad han säger. Istället för att säga "jag önskar mina föräldrar var mindre pinsamma" så säger han "jag önskar att jag och mina föräldrar var mer lika".

Nästa dag på skolan märker han att det är något som är fel. Allt han säger och gör blir helt fel. Det är han som är pinsam...

Kerstin Lundberg Hahn försöker skriva i en ny genre. Och det går alldeles utmärkt för henne. Idén är superrolig och Kerstin skriver ju som vanligt mycket bra.

Boken är fylld av pinsamma situationer och såna där händelser som man fantiserar om när man fantiserar om det värsta. Kan en person verkligen ha så otur? Men roligt blir det.

Barnen kommer nog verkligen att uppskatta den här boken. Varför inte läsa den högt och skratta tillsammans?

En bok om livets viktigaste saker: vänskap, kärlek och kakor.


 
Läs även andra bloggares åsikter om



Provläs boken på bokus
Länk till adlibris

fredag 20 december 2013

Hemlös av Sarah Lean


Det är ett år sedan det hände. Ett år sedan på pappas födelsedag, då dog Callys mamma. Hennes pappa och bror vill nästan aldrig prata om mamma. De blir så ledsna. Men Cally vill att de ska prata om henne. Annars är det ju som att hon aldrig fanns. Kanske man glömmer bort henne då?

På skolan ska klassen samla in pengar till Angelas hospis. För att samla in pengar ska några i klassen vara helt tysta en hel dag, och försöka få sponsorer som betalar för varje timmas tystnad. Till allas förvåning vill Cally vara tyst. Lite för att ingen tror att hon kommer att klara det. Men det gör hon. Och hon fortsätter att vara tyst, i trettioen dagar.

Det är ändå ingen som lyssnar på henne och hemma vill de ju inte prata om mamma, det Cally vill prata om. Cally börjar se hennes mamma på lite olika ställen men ingen annan ser henne. Fast de ser den stora grå hunden som ibland följer med mamma. Cally är helt säker att den hemlösa hunden hör hemma hos dem. Men hur ska hon få pappa att förstå det?

Cally har fått nya grannar och där finns det en pojke som är blind och hör nästan ingenting. De kan prata med varandra utan att säga ord högt. Och Sam och hans mamma blir till stor hjälp för både Callie och hennes familj.

En mycket bra bok om ett svårt ämne.

Det finns mycket att prata om kring i den här boken. Hur man sörjer på olika sätt och hur man bearbetar sorgen. Om vänskap och längtan.

En bok som berör. Tårögd som jag är kunde jag inte annat än fälla några tårar då och då.


 
Läs även andra bloggares åsikter om
Länkar till bokus, adlibris

onsdag 18 december 2013

Den sovande guden och Koppen som försvann

Det här är en bok som har två böcker i en. När man läst färdig den ena vänder man på boken och då är det en annan historia från det andra hållet.
Båda handlar om koppar på ett eller annat sätt.

Martin Widmark och Helena Willis har skrivit den här i samarbete med två kinesiska kollegor. Helena har tidigare illustrerat Martins böcker.
I det här samarbetet skriver Martin den ena berättelsen och Gong Yanling har illustretat. Den andra berättelsen har Cao Wenxuan skrivit och Helena Willis illustrerat.
Jag kan tänka mig att Cao och Gong jobbar tillsammans i Kina.
Precis som Helena och Martin.

Det är intressant att se hur olika känsla bilder kan ge till texten beroende på illustratör.

Den sovande Guden av Martin Widmark

Flodguden tappade en gång sin bägare i floden och bägaren försvann. När detta hände blev det mörkt och människorna fick det svårt. Flodguden somnade och sover fortfarande och hans tre barn vill inte att han ska bli störd så det vaktar så att ingen ska väcka honom. En dag hittar Lea och Sami bägaren. Efter att ha hört historien bestämmer de sig för att leta rätt på flodguden som sover så att han kan göra det lättare och ljusare för människorna igen.

Koppen som försvann av Cao Wenxuan

Familjen har en tekanna med fyra vackra koppar till. 
Den lilla flickan säger att det är en mamma och hennes fyra barn. Hon leker med tekannan och muggen varje dag och de dricker te ofta ur kopparna.
En dag har de druckit te med några vänner ute i trädgården. Pappa går in och när han kommer tillbaka är en av kopparna borta.
Tekannan och kopparna börjar bete sig underligt och fylls med vatten. De gråter över att lillasyster är borta. Den lilla flickan letar överallt för att hitta koppen som försvann.

 
Läs även andra bloggares åsikter om
Provläs boken på bokus
Länk till adlibris

måndag 16 december 2013

Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare av Sarah Sheppard


Det här är en bok för alla som dagdrömmer om andra platser och att få vara en äventyrare runt jorden.

Man får läsa om pirater, farliga djur, mystiska platser, jordbävningar, vulkaner och djuphavsgravar.

Den handlar helt enkelt om allt spännande, mystiskt och fantastiskt som finns på jorden.

En bok som definitivt kommer att falla många vetgiriga barn i smaken. Faktarutor och bilder med många roliga små detaljer ger mycket att titta på på varje uppslag.

Intressant och rolig läsning även för en vuxen, som mig.

Ett bra julklappstips för det där barnet som vill veta allt och slukar faktaböcker.


 
Läs även andra bloggares åsikter om
Länkar till bokus, adlibris

fredag 13 december 2013

Tom och den Blå fågeln av Susanna Nissinen


Tom har precis tvingats flytta till Stockholm. Hans föräldrar har fått nya jobb och han tycker synd om sig själv som inte får bo kvar på gården med kossor och djuren. Demonstrativt vägrar han att klä sig i någon annat än ladgårdskläder. Han känner sig ensam och lite vilsen i storstan.

En dag på tunnelbanan ser han dock något som förändrar hela hans tillvaro. Det ser ut som en tomte och det verkar som att det bara är Tom som ser den! Men han får klart för sig att det inte alls är en tomte utan en vätt. Han blir vän med Beleby och upptäcker allt eftersom att det finns ännu fler väsen runt i kring dem. Varelser som han verkar se men ingen annan.

Till en början är Tom mest glad över att få ha en vän. Men så märker han att han börjar bli förföljd och att alla vill ha honom till något. De är mörkögda och bleka och skrämmande. Men va vill de honom? Han hamnar mitt emellan ett uråldrigt gräl där båda parterna vill använda Tom till sin fördel. Och Tom som bara vill rädda sin vän från att vara fast i underjorden. Det kanske inte alltid är så bra att se saker som andra inte ser.

En mycket spännande debutbok, en urban fantasy som utspelar sig i Stockholm.

Jag läste ett inlägg som Susanna Nissinen skrivit på bonniercarlsens debutantblogg. Där berättar hon hur hon bröt ihop när hon blivit refuserad två gånger samma dag med två olika manus. Hon fick rådet av sin bästa vän att antingen så slutar du att skriva eller så lär du dig att skriva bättre. Ett bra råd. Och uppenbarligen lärde hon sig att skriva bättre. Det gäller att inte ge upp helt enkelt!
Läs hela inlägget här.

Texten är bra och den känns välskriven. Däremot tycker jag att kapitlen är alldeles för långa. Det blir långt mellan möjligheterna att stanna till i läsningen på ett bra ställe.


Historien avslutas på egen hand men det känns upplagt för en fortsättning. En fortsättning jag gärna vill läsa.

 
Läs även andra bloggares åsikter om
Provläs boken på bokus


Länk till adlibris

onsdag 11 december 2013

Bestar: möt myternas djur av Jan Jäger


Man får läsa om djurens ursprung, hur stora de är och vart de håller till.
Det är inte bara otäcka onda djur utan även de som är goda som finns med i boken.

Du kan läsa om Kraken, Fenixfågeln, Enhörningen, Gripen, Anubis. Ja alla möjliga.
Här får de läsa om myter som de hört talas om men också helt nya.

Detta är en bok som definitivt kommer att falla många barn i smaken. Barn älskar att läsa om fantasidjur och myter, läskiga väsen och allt som hör fantasin till. Det finns bilder på varje best. Vackra bilder, i sprakande färger och detaljer. Man få verkligen en bild av hur djuret kanske ser ut.

Den är inte obehaglig och läskig även om man inte skulle vilja stöta på många av bestarna. Istället ger den en inblick i olika kulturers myter och deras berättelser. Intressant och rolig läsning även för en vuxen, som mig.

Ett bra julklappstips för det där barnet som vill veta allt och slukar faktaböcker.

Detta är andra boken om sagoväsen och myter.
Läs också Lyktgubben, skogsfrun och andra väsen.


Läs även andra bloggares åsikter om
Länkar till bokus, adlibris

måndag 9 december 2013

Alla ljuger av Martin Widmark


Wilma, Cornelis, Thi och Petter gör en egen tidning tillsammans. Den heter Lilla Extra!
De bestämmer sig för att till detta nummer ta reda på om vuxna brukar ljuga. 
De tar var sin del sport, natur, resor, brott och beger sig ut på jakt efter intervjuer.
Alla säger att de aldrig ljuger! Men stämmer det verkligen?

Det här är en lättläst bok som innehåller många bilder. Det är lite text på varje sida.
En liten rolig twist på slutet när tidningen väl kommit ut.

Det här är andra boken om gänget och tidningen Lilla Extra!
Läs också Hitta den rätta.


 
Läs även andra bloggares åsikter om
Provläs boken på bokus
Länk till adlibris

fredag 6 december 2013

Toro! Toro! av Michael Morpurgo


Antonito berättar en berättelse för sitt barnbarn. En historia om när han var liten.
Antonito växte upp i södra Spanien på en gård. Hans pappa födde upp tjurar som ska vara med i tjurfäktningarna. En natt föds en tjur vars mamma dör och Antonito får hjälpa till att ta hand om den här tjuren.
Antonito blir väldigt förtjust i tjuren Paco, men när den blir äldre får han inte längre hälsa på den. Han får inte fästa sig vid Paco, han ska vara med och tjurfäktas.
Till en början visste han inte vad som hände när tjurarne var med i tjurfäktningen. Han trodde att det var en dans. Men när han får se vad som verkligen händer måste han rädda Paco från sitt öde! Han försöker komma på en plan. Samtidigt härjar ett inbördeskrig i Spanien. En morgon hör han stridsflygplanen. På väg mot hans by, hans hem.

En kapitelbok. Antonito berättar historien i jag-form så det blir lätt att ta till sig berättelsen. Man får snabbt en känsla av historian.

Innehållet kan vara rätt hemskt och brutalt. I boken är han 6 år men jag skulle nog tipsa om boken som en högläsningsbok, för de lägre åldrarna. Medan de som är lite äldre kanske skulle kunna läsa den själv. Just på grund av kriget.

Boken berättar om sådant som vi inte alls är vana vid i Sverige. En inblick i en annan kutlur med tjurfäktningen. Med inblick i historia och krig.

Den var spännande. En bra bok som inte är alltför lång.


 
Läs även andra bloggares åsikter om

Provläs boken på bokus
Länk till adlibris

onsdag 4 december 2013

Det ensamma huset av Pippa Goodhart


Jamie och hans familj ska flytta. Till ett gammalt hus som ligger mitt ute i ingenstans. Det har stått tomt i många många år. Jamie och hans pappa har åkt dit för att fixa till det lite innan de ska flytta.

När Jamie får se huset tycker han att det är något som inte känns riktigt som det ska. Det ser ut som en människa och han tycker att det är någon som bertraktar dem. På eftermiddagen dyker det upp en pojke, Colin. Han är lika gammal som Jamie och de har ganska roligt tillsammans. Men ändå är det något som Jamie inte riktigt tycker känns bra. Colin han verkar inte vara så van vid nymodigheter som mikro och mobiltelefon. Han reagerar som att han inte ens vet vad det är...Märkligt.

En lättläst kapitelbok utan bilder. Den är utgiven av Argasso förlag och därmed är det luftig text och boken är inte särskilt lång.

Det är en lagom spännande bok, en vemodig bok, lite sorglig. Handlingen går fort framåt. Jamie och Colin inleder en vänskap som känns genuin och mysig. Men det visar sig också att Colin inte är den Jamie tror. En bok som handlar om att göra något som man verkligen ångrar. Och hur det kan vara att leva med det.

En mycket rolig idé tyckte jag. Tyckte väldigt bra om bokens innehåll.
Och framsidan är så fantastisk. Jag skulle vilja ha en tavla med det huset, fåglarna, gräset...


 
Läs även andra bloggares åsikter om
Länkar till bokus, adlibris

måndag 2 december 2013

The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky


Vad? Charlie är en panelhöna. Han sitter mest och tittar på och är inte riktigt deltagande i livet. Han iakttar. Han har varit med om något i sitt förflutna som han förtränger vilket påverkar hans psyke. Han är inte den mest stabila pojken men han är otroligt smart och klok. Ibland blir det bara lite fel när han säger det han tänker utan att tänka på konsekvenserna.

Charlie har precis börjat sitt första år på high school. Han är ensam. Inte riktigt mobbad men inte heller populär. Han befinner sig i ytterkanten av tillvaron. Men så lär han känna Sam och Patrick. De är halvsyskon och går sista året på high school. De blir goda vänner och introducerar Charlie till delar av livet som han aldrig stött på.

Mr. Eriksson är Charlies lärare i amerikansk litteratur som har en stor betydelse. Det är han som säger åt Charlie att börja delta i livet inte bara iaktta. Mr Eriksson visar ett stort intresse för Charlie och försöker utmana honom. Ge honom svårare litteratur att läsa och skriva om utanför skoltiden. För Charlie han drömmer om att bli författare.

Jag? Boken är filmatiserad. En mycket bra filmversion men boken var så klart bättre. Boken har ett betydligt större djup. Mycket försvinner i filmen eftersom den måste kortas ner. Men helt klart är filmen värd att se.
Den är skriven i brevform. Han skriver till en kompis, någon som man inte vet vem det är. Kanske är det jag eller du. En filosofisk bok där man inte kan annat än älska Charlie.
Och? Jag läste boken på engelska men den finns översatt till svenska.

"I started reading it when I got home, and to tell you the truth, I don't know what the guy is talking about. I would never tell Bill this. Sam told me that William S. Burroughs wrote the book when he was on heroin and that I should "go with the flow". So, I did. I still had no idea what he was talking about, so I went downstairs to watch television with my sister.
The show was Gomer Pyle, and my sister was very quiet and moody. I tried to talk to her, but she just told me to shut up and leave her alone. So, I watched the show for a few minutes, but it made even less sense to me than the book, so I decided to do my math homework, which was a mistake because math has never made any sense to me.
I was just confused all day.
So, I tried to help my mother in the kitchen, but I dropped the casserole, so she told me to read in my room until my father came home, but reading is what started this whole mess in the first place." (p 115)

Ett citat som verkligen fångar känslan i boken. Charlie är en pojke som har många tankar i huvudet. Lätt förvirrad, men klok och rolig.


Läs även andra bloggares åsikter om
Länk till bokus, adlibris