fredag 15 augusti 2014

Lyckostigen av Anna Fredriksson


Vad? En roman om relationer. Mellan vuxna och barn, mellan föräldrar, mellan nya partners, mellan vänner. En roman sprängfylld av det som relationer medför, kärlek, konflikter, glädje, sorg.

Johanna bor på Lyckostigen med sina två tonårsdöttrar. Hon är ensamstående och barnen är hos sin pappa var tredje helg. Det är knapert med ekonomin. Ändå spelar Johanna på lotto varje lördag.

Calle lämnade småstaden för att flytta till Stockholm. Han ville göra karriär som tandläkare och det har gått bra för honom. Han har det bra med ekonomin och har flyttat ihop med sin nya tjej, Fanny.

Fanny är välutbildad och tycker att hon ständigt måste försvara Calle inför sina vänner. Har de rätt när de säger att de inte passar ihop? Ibland blir hon lite osäker.

En lördag, när allt nästan är som värst för Johanna, drar hon hem storvinsten på Jackpot. Hon finner så mycket pengar att hon kan göra vad som helst. För att komma ifårn svårigheterna i småstaden flyttar hon och flickorna till Stockholm. Ett impulsköp resulterar i en lyxig vindsvåning i samma hus som Calle o Fanny. Det är som bäddat för konflikter.

Jag? En skickligt skriven bok om samhällsbilden idag och svårigheter i relationer. Klasskillnader, familjehemligheter, mobbning. Mycket bra bok!

Och? Efter att ha lyssnat på "fyren mellan haven" med Anna Källman som uppläsare ville jag höra mer som hon läst in. Så sökte på hennes namn i Storytel och bland annat denna dök upp. Vilket fynd!
 


Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till bokus, adlibris

måndag 11 augusti 2014

Torsdagarna i parken av Hilary Boyd


Vad? En natt flyttar Jeanies man George ut ur deras gemensamma sovrum in till ett egen. Utan någon som helst förklaring. Jeanie förstår ingenting. Men trots att hon blir så arg och upprörd fortsätter de sitt liv tillsammans och åren går.

Flera år senare vill George att de säljer radhuset i London och flyttar ut på landet. Men Jeanie är inte alls redo för detta. Hon har en egen hälsokostaffär och trivs jättebra. Hon tycker inte alls att det är dags att gå i pension.

Varje torsdag är Jeanie barnvakt åt sitt barnbarn Ellie. Då går till parken och leker. En torsdag träffar Ellie Dylan där, och därmed träffas Ray, Dylans morfar och Jeanie. En nära relation uppstår allt eftersom. De kan prata om allt och han lyssnar, allt det som inte George kan. Torsdagarna blir viktiga för dem båda. Tills de andra får reda på vem Ray är. Allt vänds upp och ner. Hur ska Jeanie ta ställning till allt som händer.

 
Jag? Ljudbok. Inte lika fängslande och charmig som de senaste böcker jag lyssnat på. Men ändå helt okey. Jag ville ändå lyssna klart.
Och? Har nu lånat hennes nya "handen på hjärtat". Hoppas på att den är bättre.
 
Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till bokus, adlibris

fredag 8 augusti 2014

Projekt Rosie av Graeme Simsion


Vad? Don Tillman är 39 år och har precis bestämt sig för att han ska gifta sig. Men han vet inte med vem än. Han bestämmer sig för att göra det till ett projekt. Porjekt Fru. Han skriver ihop ett grundligt frågeformulär och tänker att på så vis kan han ju eliminera de som han ändå inte kommer passa ihop med.
Don har ett inrutat liv, sturkturerad forskare och har lite svårt för att träffa kvinnor eftersom han inte riktigt passar in i sociala sammanhang.

Rosie Jarman en snygg och spontan tjej som jobbar som bartender. Hon är allt tvärtemot för vad Don söker efter. Ändå vänder hon upp och ner på hela hans liv. Han hjälper Rosie i jakt på att  hitta sin biologiske far. Och allt eftersom tvingas han rubba sina inramade rutiner. Och han märker att det inte är så farligt.

Jag? Lyssnade på boken medan jag stått och målat fönster. Stått och småskrattat för mig själv. En mysig, rolig och helt knäpp historia. Man blir underhållen rakt igenom från första till sista sidan. Historien är charmig och karaktärerna lagom udda för att göra den rolig. Men inte så udda att det verkar otroligt.
Och? Tänkvärd. Visst kan man hitta kärleken trots att man så olik alla andra.



Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till bokus, bokus, adlibris

måndag 4 augusti 2014

Pojken i randig pyjamas av John Boyne

Bruno är nio år. En dag när han kommer hem håller alla deras saker på att packas ner i lådor. Hans far, som är kommendant har blivit befodrad. Nu måste de flytta. Bruno är inte alls glad. För det är långt bort och det finns inga vänner eller något att göra där. Det är bara tråkigt. Och både han och hans syster trivs inte alls.

Från ett av fönstren ser Bruno ett taggtrådsstängsel. Det räcker sig längre bort än han kan se. På andra sidan stängslet finns det människor med randiga kläder.

Bruno som drömmer om att bli upptäckare ger sig ut på upptäcktsfärd. Han lär känna en pojke, Schmuel som bor innanför stängslet. På andra sidag. Äntligen nån att leka med och de blir vänner.

Men konsekvenserna blir ödesdigra.

En gripande bok om judeförintelsen. Vi får se på Auschwitz ur en nioårig pojkes ögon. Den blir extra fängslande och stark då man får följa pojken och se det ur ett barns perspektiv, som inte riktigt förstår. Ännu en stark bok av John Boyne.

En mycket bra bok att använda i skolan om andra världskriget och även hemma som kan föra samtalen vidare om hur det var. En bok för både vuxna och barn.

Boken finns som film också. Har inte sett den än men ska absolut göra det.



Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris

fredag 1 augusti 2014

Fyren mellan haven av M. L. Stedman


Vad? Tom Sherbourne blir anställd som fyrvaktare på Janus Rock. Det är år 1918. Det är en enslig ö och till en början är det bara han. Men så gifter han sig och får sällskap av sin fru Isabel. De trivs och önskar få en famij. Men de går inte riktigt som planerat. Tre missfall har Isabel haft.

Men så en dag spolas det upp en båt på stranden vid fyren. Tom och Isabel hittar en död man i båten. Men det som lockat dem är barnaskriken. Ett spädbarn lever. Tom vill underrätta myndigheterna om vad de har upptäckt. Men Isabel säger vänta. Hon ser barnet som svar på alla sina böner. Barnet kom ju till dem precis efter hennes sista missfall. Till slut bestämmer de sig för att behålla barnet, trots att det inte känns helt rätt för Tom. Tänk om det finns en mor där hemma någonstans.

Några år senare börjar Tom och Isabel inse vad deras beslut har lett till på fastlandet.

Jag? En mycket mycket bra bok. Hjärtskärande, gripande och man sörjer med alla parter. Ibland kan längtan och saknad fördunkla ens förstånd att se vad som är rätt eller fel.
Och? Jag är helt inne på att lyssna på böcker nu. Det är så perfekt på sommaren. När man står o målar fönster, städar huset, fixar i trädgården. Man hinner liksom både läsa och göra annat. Har inte haft ro att läsa särskilt mycket denna sommar. Men lyssna har jag hunnit mycket! Tipsar om en fantastisk app till smartphones. Storytel. Många många nya böcker att lyssna på.
 


Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länk till bokus, bokusadlibris