lördag 28 februari 2015

Koden är knäckt av Per Lange

En faktabok som är riktad enbart till barn och unga.

Hur ska man göra istället för att tjata sig till det men vill ha? Man måste helt enkelt prata med föräldrarna på ett sätt som de förstår.

Pojken Benny guidar läsaren i hur man ska kommunicera för att få det resultat man vill. Hemliga tips som han själv kommit fram till genom lång forskning. Han visar med bilder och exempel och efter att ha läst boken kommer du att våga mer i livet!

Per Lange vill hjälpa barn att bli mer självsäkra och våga utmana sig själva. På ett roligt sätt har han fått retorik att bli något förståeligt och intressant för barnen.

Kolla in en boktrailer till boken här.



Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris.

tisdag 24 februari 2015

Dömd av Pascale Vallin Johannson

Lo, Vidar och Amir är på väg till gården Himmelsfrid. Men det låter bättre än vad det är. Där finns Gunvor, som vill bli kallad fostermor. Gunvor är inte en typisk mammafigur. Hennes uppgift är att ta hand om barn till dömda mördare och försöka göra folk av dem.

Är man barn till en dömd mördare så behöver man tyglas och lära sig att anpassas in i samhället påstår man. Alla barnen är dock övertygade om att deras mödrar är oskyldigt dömda. De tänker minsann ta reda på sanningen. Men först måste de lyckas fly från gården där de hålls under strikt övervakning instängda bakom elstängsel.

De upptäcker att de besitter lite magiska krafter. Kanske kan de få hjälp av dessa. Men den största frågan är...vågar de lita på varandra? För själva klarar dem det inte.

Det är ett spännande äventyr vi får läsa om, lite lagom läskig med inslag av magi. En bok i fantasy light version. Det är sorgligt och hemskt emellanåt medan de kämpar för sin frihet. Men boken är en riktig slukarbok.

Vi får växelvis läsa ur de tre olika barnens perspektiv och spänningen håller i boken igenom. Slutet är en riktig cliffhanger och man vill snabbt få fortsätta med bok nummer två.

Detta är första delen i en trilogi, Amargitrilogin. Del 2 "Flykt" finns också att läsa. Del 3 "Kamp" kommer ut i maj.

Det finns en boktrailer även till denna bok. Här kan du se boktrailern.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Länkar till bokus, adlibris.

lördag 21 februari 2015

Vilken vecka!? - när föräldrrarna skiljer sig av Jennie Persson

En faktabok för barn och unga om hur det kan vara när föräldrarna skiljer sig.
Det är väldigt olika för barnen.

En del tycker att det är skönt att föräldrarna inte längre bråkar. Ett barn berättar att hon fått bättre kontakt med pappa och en pojke berättar att båda föräldrarna firar hans födelsedag tillsammans ändå.

Men sen finns det också barn som tycker att det är väldigt jobbigt att bo på två ställen. Eller att föräldrarna har svårt att komma sams trots att de inte längre bor på samma ställe.

Barnen berättar själva hur det känns och vad de tänker.

I boken finns också kapitel med råd från en psykolog, en sida för nyfikna vuxna och listor på saker som är bra eller dåliga med att ha skilda föräldrar. Det finns också bra tips på vart du som barn kan vända dig om du känner att du vill prata med någon.

Det är ett enkelt språk som gör att många barn kan ta del av det Jennie skriver.

En mycket bra bok om ett viktigt ämne. Jennie skriver seriöst men också lättsamt. Det är inte bara det jobbiga hon skriver om utan även fördelarna. En skilsmässa är inte bara svart eller vit.

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris.

torsdag 19 februari 2015

Den skrikande trappan av Jonathan Stroud

Under flera år har en epidemi spridit sig i hela England. Vålnader, gastar och spöken av alla de slag härjar i landet. Under dagen har man hittat lösningar för att hålla dem borta men på natten är det i stort sett utegångsförbud.

I landet ökar antalet spökagenter drastiskt. Alla med samma mål att förgöra spöken. Men inte alla har förmågan, talangen. Den finns bara hos vissa barn och i olika grad.

Lucy har lämnat landet och kommit till London. Hon söker anställning hos olika spökagenturer och efter många nej får hon till slut jobb på en av de minsta firmorna i staden, Lockwood & Co. De får ett relativt enkelt jobb som ändå slutar i katastrof, de bränner ner hela huset. Firman stäms och ingen vill anställa dem.

Till slut har de inget val. För att firman ska överleva antar de ett livsfarligt uppdrag. Combe Carey Hall, de mest hemsökta godset i hela England. De behöver pengarna som de erbjuds för att kunna betala stämningen samt reklamen om de lyckas för att kunna få fler fall. Men i detta gods finns Röda rummet, den Skrikande trappan och mördade ilskna munkar. Tidigare agenter har blivit spökberörda och dött när de försöktsäkerställa godset.

Kommer Lucy, George och Lockwood att klara sig därifrån levande? Eller har de tagit sig vatten över huvudet.

En tjock bok men en mycket spännande sådan. Det är svårt att släppa taget för man vill hela tiden veta hur det går och vad som kommer att hända härnäst.

Boken är skriven med ett väldigt fänglsande språk som beskriver miljöerna och händelserna väldigt bra. Man får en känsla av att vara på plats.

Det är en väldigt väldigt spännande bok med spöken och vålnader. Trots att jag inte riktigt är superförtjust i läskiga spännande böcker så gillade jag denna starkt. Det är nästan lättare med spöken och övernaturligt än sådant som faktiskt skulle kunna hänt, t.ex. mordgåtor.

Det finns en boktrailer till denna bok. Se den! Man blir sugen på att läsa, och väldigt spännande är den! Här kan du se boktrailern.



Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris.

fredag 6 februari 2015

Vi ses i Obsan av Cilla Jackert

Tolvåriga Annika är på skolavslutning i kyrkan och ser fram emot sommarlovet ute på landet med mamma och pappa. Efter sommaren vet hon att allt kommer att bli annorlunda. Hon ska få en lillebror.

Men när sommarlovet nu äntligen har börjat blir ingenting som hon har tänkt sig. Lillebror föds på köksgolvet alldeles för tidigt, tretton veckor för tidigt. I ilfart åker mamma och pappa och lillebror till sjukhuset och dom blir kvar där. Istället är det morfar som får hjälpa till att ta hand om Annika.

Ingen resa till landet. Mamma och pappa är mest på sjukhuset och Annika vill inte riktigt hälsa på lillebror på sjukhuset.

I parken vid Observatoriet så träffar hon ett gäng kompisar som inte vill berätta så mycket om sig själva. Och det passar Annika alldeles utmärkt. Här får hon bara vara utan problem en stund. Tillsammans så leker de alla sanning eller konsekvens. Med en enda skillnad att man inte får välja sanning utan bara konsekvens. Och konsekvenserna blir värre och värre.

Annika som alltid ljuger och spär på historierna lite extra. Ingen kommer att tro henne när hon berättar om sin sommar! Även om hon berättar sanningen.

En bok med ett litet allvar. Hur blir det egentligen om man alltid ljuger? Kommer någon att tro en när man talar sanning. En bok om förändring och hur det inte alltid blir som man tänkt sig. Men det kan bli rätt bra ändå i slutändan. Även om vägen dit kan vara tung.

Boken är emellanåt lite rolig och flyter på bra med mycket dialog.




Läs även andra bloggares åsikter om ,
Länkar till bokus, adlibris.

måndag 2 februari 2015

Julia djurdoktor - Rädda Rufus av Monika Wittmann

Julia älskar djur och hon älskar att jobba på veterinärmottagningen. Hon är nio år men hjälper Pia som är veterinär, hon är nästan hennes assistent. Hon tycker så mycket om att vara bland djuren att hon ibland glömmer bort att göra sina läxor. Tiden räcker liksom inte till. Men hon kan väldigt mycket om djur och framförallt hundar.

Hennes klasskompis Nicke har fått en hund som de hämtat på djurhemmet och tillsammans börjar de gå på promenader. Julia tar alltid ut Pias hund Ben, den bästa hunden i världen.

En dag märker Julia att Rufus inte mår så bra. Men Nicke vill inte gå till veterinären och Julia blir arg. Rufus blir sämre och till slut måste Nicke ge med sig. Han börjar bli riktigt orolig för Rufus.

En mysig djurbok som handlar framförallt om hundar och lite om att få tiden att gå ihop till det som är roligt och det som är viktigt. Detta är del 1 i serien "Julia djurdoktor".

Den är inte så tjock och lite bilder emellanåt. Språket är lagom svårt och boken passar nog mellan 8-10 år.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Länkar till bokus, adlibris.